Ki nyeli le a keserű pirulát?

Vágólapra másolva!
Akár bíróság előtt is végződhet a több amerikai fogyasztóvédelmi szervezet által a Bayer ellen indított kampány. A német gyógyszergyártó az elmúlt hetek lépfeneriadóit követően rendkívül keresetté vált medicinája, a Ciprobay miatt került a támadások kereszttüzébe. Nem segített a helyzeten az amerikai kormányzattal minap köttetett megállapodás sem, amely 100 millió tabletta Ciprobay szállítását irányozza elő. Ugyancsak hozzájárult az indulatok felizzásához az amerikai sajtó, amely botrányt szagolva azonnal felkarolta az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Bayer-ügy a szeptember 11-ei tragikus eseményekkel vette kezdetét. Alig pár nappal a terrortámadás után ugyanis máris elhangzottak az első lépfene-fenyegetések, s rövidesen az első bizonyítható megbetegedés is megtörtént. A hisztéria fokozódásával persze az amerikai kormányzatra is rendkívüli nyomás nehezedett, amely végül úgy döntött, hogy jelentős készletet (100 millió tablettát, ami 12 millió ember 5 napi adagjának felel meg) halmoz fel a gyilkos kór legyőzésére szolgáló, leghatékonyabbként számon tartott Ciprobayból. Ám a Bayer medicinája a kormányzat szempontjából egy aprócska szépséghibával rendelkezik: a szabadalom által védett abszolút termékoltalommal, ami a gyártás és a forgalmazás terén teljes monopoljogot biztosít a német vállalat számára.

A német gyógyszergyár helyzeti előnyét kihasználva így viszont megengedhette magának, hogy a konkurens termékek 13-20 cent körüli darabárát jócskán felülmúló 1,83 dolláros tablettánkénti árat diktáljon a Bush-adminisztráció számára. Ez persze szíve joga, hiszen ő a szabadalom tulajdonosa, s különben is piacgazdaság van. Ráadásul a Ciprobay magasan veri az eltérő hatóanyagú versenytársakat, ami újabb pluszpont a Bayer-termék mellett. Ám az ügyet kiszagoló, s nyomban világgá kürtölő sajtóval, na meg persze a hazafiság által fűtött, s a lépfenétől rettegő lakossággal a háta mögött az amerikai kormányzat bekeményített.

A múlt héten végül hosszas és kőkemény tárgyalások után sor került a szállítási megállapodás megkötésére, ám egy jóval alacsonyabb, mindössze 95 centre rúgó darabáron. Ebben egyébként valószínűleg szerepe volt annak is, hogy időközben több konkurens, így például a GlaxoSmithKline is felajánlotta lépfenegyógyszereinek szállítását. Mindennek ellenére a kedélyek továbbra sem nyugszanak. A múlt héten az amerikai gyógyszeripar több, névtelenül nyilatkozó magas rangú képviselője is úgy vélte, hogy a Bayer még így is milliós profitot halmoz fel az ügyleten, az amerikai nép kárára. Többen ráadásul azt is megkérdezték, hogy vajon mekkora lehetett eddig a cég nyeresége a gyógyszeren, tekintettel az 5 dollár körüli kiskereskedelmi árra. Előkerült persze a májkárosító hatású Lipobay is, ám a nagyágyút néhány fogyasztóvédelmi szervezet vonultatta fel.

Információik szerint a Bayer az elmúlt években ugyanis mintegy 200 millió dollárt fizetett különféle generikus gyártóknak (ezek lejárt szabadalmú, más által kifejlesztett gyógyszereket állítanak elő), így például a Barr Laboratoriesnak és a Hoechst-Marion-Rousselnek azért, hogy a Ciprobay-szabadalom 2003-as amerikai lejárta után azok ne forgalmazzanak cipro alapú termékeket - írta a Spiegel. Amennyiben ez igaz, a Bayer bizony csúnyán megégethetné magát, az ilyetén ügyleteket a versenytörvények ugyanis szigorúan tiltják.

Az egész ügy ugyanakkor távolabb mutató kérdéseket is felvet, különösen, hogy az egyik kongresszusi szenátor még a kényszerengedélyeztetést sem tartaná elképzelhetetlennek. Ez azt jelentené, hogy állambiztonsági érdekre hivatkozva a Bayert megfosztanák szabadalmi oltalmától.

Hazai szakértők szerint egy ilyen lépés azonban alapjaiban áshatná alá az egész szabadalmi rendszert, megingatva a nagy gyógyszercégek bizalmát. Ráadásul mi fogyasztók (potenciális betegek) is érintve lennénk, hiszen a monopoljogokat biztosító szabadalmat nem véletlenül találták ki: az hivatott biztosítani a néha bizony horribilis összegekre (manapság akár 1-2 milliárd dollárra) rúgó fejlesztési költségek megtérülését. A szabadalom hiányában az új gyógyszerek fejlesztése így viszont szabályosan leállna, mindannyiunk kárára.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bayer AG

Korábban:

A Bayer AG elfogadta az amerikai igazságügyi minisztérium 14 millió dolláros büntetését
(2001. január 25.)

A Bayer vegyipari konszern rontotta idei kilátásait
(2001. június 27.)