Recesszió szélén a német gazdaság

Vágólapra másolva!
A hat vezető német gazdaságkutató intézet jelentése szerint a német gazdaság a recesszió szélén áll. Javulást csupán a jövő év első felére prognosztizálnak, és feltételezésük szerint az Európai Központi Bank még ebben az évben 25 bázisponttal csökkenti irányadó kamatát. Gerhard Schröder a gazdaságkutatókkal ellentétes véleményen van.
Vágólapra másolva!

A gazdaságkutató intézetek szerint Németországban az idén alig 0,7 százalékkal növekszik a bruttó hazai termék értéke, és 2002-ben is legfeljebb 1,3 százalékos növekedés várható. Áprilisban még 2,1 százalékos növekedést jósolt a legnagyobb európai gazdaságnak 2001-re és 2,2 százalékost jövőre.

Gerhard Schröder ugyanakkor a szakértőkkel ellentétes véleményének adott hangot. Egy lipcsei konferencián tartott beszédében német kancellár hangsúlyozta: Németországot nem fenyegeti a recesszió.

Az intézetek az euróövezet növekedési prognózisát is erőteljesen visszavették: a 12 tagállam gazdasága a jelentés szerint az idén 1,5 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal nőhet a korábban mindkét évre 2,6 százalékban megadott ütem helyett.

A hat gazdaságkutató szerint egyelőre nehéz felmérni az Egyesült Államok ellen elkövetett szeptemberi merényletek pontos, világgazdaságra gyakorolt hatását, de amennyiben az amerikai válaszcsapás gyors lesz, a konfliktus nem szélesedik ki, és az olajellátás is megfelelő lesz, úgy a globális növekedés már a jövő év elején erőre kaphat.

(Üzleti Negyed)