Százezer dollár Attának az ikertornyokért

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok vizsgálják az Egyesült Arab Emirátusok bankrendszerét, mert erős a gyanú, hogy az ország elosztóállomásként üzemelt Oszama Bin Laden és a szeptember 11-i terrortámadás gyanúsítottjai között.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló információk szerint, a szeptember 11-i terror előtt két nappal egy szaúd-arábiai útlevéllel rendelkező polgár, komoly pénzösszegeket vett fel a terrortámadás gyanúsítottjai - Waleed M. Alshehri, Marwan Al-Shehhi és Mohamed Atta - számára.

Az amerikai nyomozóhatóságok jelentése szerint Atta százezer dollár "előleget" vett fel, melyet az Egyesült Arab Emírségek (EAE) bankja transzferált az Egyesült Államokba, Floridába. Atta számláját egy éven belül nyitotta meg és zárta le. A számla - az eddigi információkkal szemben - nem a Dubai Iszlám Bankhoz tartozott, hanem a Citybankhoz. "Ha pedig a Citybank nem volt képes kiszűrni a gyanús terrorista pénzmozgást, hogyan is lehetne erre képes a Dubai bank" - jelentette ki Nasszer al Suwaidi, a Dubai Központi Bank igazgatója.

Az EAE bankhálózata példa a kelet és nyugat közötti szakadékra, hiszen az Emírségek intézetrendszere szabályozatlan, a pénzmozgásokat szinte egyáltalán nem követi nyomon. Az iszlám ország tehát eszményi egy olyan tranzakció lebonyolításához, melyet szeretnénk titokban tartani.

A 850 ezer embernek otthont adó Dubai (egyike a hét emírségnek, melyek 1971-ben megalapították az EAE-t) tisztviselői és bankárai nagy erővel próbálják eloszlatni a gyanút, hogy az ország liberális bankrendszere lehetővé tesz mindennemű illegális pénzmozgást, akár a terrorista-pénzek folyósítását is.

A dubai-i bankárok elmondása szerint Oszama Bin Ladennek nincs és nem is volt az Emírségek bankjaiban vezetett számlája.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Citybank

Korábban:

Oszama bin Laden mézben csempészi fegyvereit
(2001. október 12.)

Fogd rá Bin Ladenre!
(2001. október 11.)

Partnerei magára hagyják a Bin Laden-vállalatot
(2001. október 8.)

Bin Laden bankja európai sztárbankok ügyfele
(2001. szeptember 27.)

A bin Laden-klán vállalatbirodalma
(2001. szeptember 21.)