Fokozódó politikai nyomás a valutauniós jegybankon

Vágólapra másolva!
Wim Duisenberg valutauniós jegybankelnök hatására finomították az EU nyilatkozatát: a végső verzió szerint az "infláció csökkenése nagyobb mozgásteret biztosít a monetáris politikának". Az eredeti szövegtervezetben az állt, hogy "az Európai Központi Banknak döntő lépéseket kell tennie" a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében.
Vágólapra másolva!

A további kamatcsökkentésre felszólító szövegrész nyilván azért került ki az uniós nyilatkozatból, mert az Európai Központi Bank független intézmény, és az EU nem befolyásolhatja döntéseit - írja a BBC.

Reynders belga pénzügyminiszter azt állította, hogy az első szövegtervezet nem igényeket fogalmazott meg, hanem csupán "szondázta" a jegybank álláspontját. Sokkal keményebben nyilatkozott viszont Schröder német kancellár, aki kijelentette: tiszteli a jegybank függetlenségét, és az EKB politikája mindig ésszerű, de lehetne sokkal ésszerűbb is.

A BBC emlékeztet: a tragikus terrortámadások óta az EKB mindössze egyszer, 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát a gazdaság élénkítése érdekében, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan jóval gyakrabban él ezzel a lehetőséggel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB

Korábban:

Mélyponton a német üzleti bizalmi index
(2001. október 19.)