Leépítenek és átszerveznek a német nagybankok

Vágólapra másolva!
Nem keres tovább fúziós partnert a Commerzbank, amíg helyre nem áll korábbi jövedelmezősége - jelentette be Klaus-Peter Müller, a negyedik legnagyobb német bank igazgatóságának elnöke. A hitelintézet még hétfőn közölte, hogy 3400 munkatársától megválik, és összesen 200 fiókot bezár. A leépítés és a bezárások elősorban Németországot érintik, de az Európán kívüli egységekre is sor kerülhet. Hasonló intézkedéseket hozott nyilvánosságra a többi német nagybank, a Deutsche Bank, a HVB és a Dresdner Bank is.
Vágólapra másolva!

A Commerzbank évek óta arra törekedett, hogy stratégiai részvénytulajdonosi partnerhálózatot építsen ki más európai pénzintézetekkel, közöttük a spanyol SCH-val és a Generali and Mediobanca of Italyval. Az elmúlt napokban azonban a német bank vezetése úgy határozott, hogy stratégiát vált. Lekerülnek a napirendről a partnerkapcsolatok és mindenféle fúziós tárgyalások, amíg a hitelintézet jövedelmezősége el nem éri korábbi szintjét. Ezt a lépést az indokolta, hogy a bank - májusban hozott megtakarítási intézkedései ellenére - nem tudta csökkenteni kiadásait, amelyek 18 százalékkal emelkedtek. Az első félévben a nettó profit az egy évvel korábbihoz képest 76 százalékkal, 262 millió euróra esett, sőt július és augusztus során már összesen 120 millió eurós veszteséget könyvelt el a bank. Az év végére is 100 millió euróval alacsonyabb adózás előtti profitra számítanak, mint a korábban jelzett 1,7-1,8 milliárd euró.

A Commerzbank a következő két évben 800 millió eurót szeretne megtakarítani. A költségcsökkentő intézkedések közé tartoznak az elbocsátások és fiókbezárások. A bank 39 ezer alkalmazottjának 8,5 százalékától megválik, és a korábban tervezett 150-nél 54-gyel több bankfiókot bezár. A leépítés elsősorban a lakossági üzletágat és a németországi alkalmazottakat érinti. A több mint 200 bezárásra ítélt fiókban 1800 munkahely szűnik meg, a frankfurti központban 700, a vagyonkezelési üzletágban 400, a londoni befektetési banknál pedig 190 munkatárstól válnak meg. A 730 megmaradó fiók sincs biztonságban, mivel szó van azoknak az Európán kívüli egységeknek az eladásáról vagy bezárásról is, amelyek egy éven belül nem tudnak 12-15 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést felmutatni. A bank tárgyalásokba kezdett veszteséges online brókertársasága, a Comdirect Németországon kívüli egységeinek eladásáról is.

A hitelintézetnél további, 110 millió euró megtakarítást remélnek az információtechnológia, 100 millió eurót a kommunikáció, 150-150 millió eurót a külföldi utazások és a tanácsadás területén.

Költségcsökkentő intézkedéseivel nincs egyedül a Commerzbank. A legnagyobb német bank, a Deutsche Bank több mint 2600, a német piac második legnagyobb szereplője a HypoVereinsbank 7500, a harmadik számú bankóriás, a Dresdner Bank pedig mintegy 7800 munkatársától válik meg.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)