Folyik a vita a termeléscsökkentésről

Vágólapra másolva!
Hugo Chavez venezuelai elnök szerdán Bécsben újabb termeléscsökkentést szorgalmazott Ali Rodriguez OPEC-főtitkárral folytatott megbeszélésén. Az elnök szerint az olaj iránti csökkenő kereslet olyan árharchoz vezethet, amely akár 5 dolláros hordónkéni árat eredményezhet.
Vágólapra másolva!

A világ harmadik legnagyobb olajexportáló országának elnöke, Hugo Chaves a találkozó után kijelentette: világszerte visszaesett az olajkereslet, emiatt túlkínálat van a piacon. Ezért fontos a termelés szabályozása a további árcsökkenés megakadályozása érdekében, és azért is, hogy az olajárat a kartell által kijelölt, hordónkénti 22-28 dolláros sávba lehessen visszahozni - mondta.

Chavez elképzelése - a termeléscsökkentés - az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia ellenállásába ütközik. Ali al-Naimi szaúdi olajipari miniszter - nem először - meglehetős magabiztossággal jelentette ki: az OPEC novemberi bécsi értekezletén nem lesz termeléscsökkentés. Chaves szerint a termeléscsökkentés csak a szervezeten kívüli olajtermelő országokkal közösen valósítható meg. Világossá kell tenni, hogy ha az olajpiacon árharc bontakozik ki, az energiahordozó ára akár hordónként 5 dollárra is eshet - mondta.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajipari miniszterei november 14-én Bécsben tartják legközelebbi értekezletüket, de már előzetesen több tagország illetékese egy asztalhoz ül. A szervezet Legutóbbi, szeptember 26-án tartott ülésükön változatlanul hagyták a napi 23,5 millió hordós kitermelési kvótát.

(MTI)