A szerb Jugopetrolt nem adják el a horvát INA olajcégnek

Vágólapra másolva!
A NIS, szerb állami olajkonszern cáfolta, hogy a benzinkúthálózatot üzemeltető Jugopetrolt eladta volna a horvát INA olajvállalatnak. Egyes vélemények szerint a nagy külföldi cégek - a Shell, a Lukoil, vagy az OMV - szerbiai tervezett terjeszkedése sérti a Jugopetrol érdekeit, amelyeket a szerb kormány nem véd kielégítően. A szerb benzinpiac iránt egyébként a Mol is érdeklődik.
Vágólapra másolva!

A szerb állami olajipari konszern, a NIS cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a benzinkúthálózatot üzemeltető Jugopetrolt eladták volna a horvát INA olajvállalatnak, vagy a közeljövőben terveznék az eladását. Ez idő szerint egyetlen NIS-cég sem eladó - mondta a konszern szóvivője az APA hírügynökségnek.

Stanko Sarac, a NIS-hez tartozó Nafta igazgatója a múlt héten azt rótta fel a NIS vezetésének és a szerb kormánynak, hogy nem védi kielégítően az állami konszern üzleti érdekeit.

Sarac pénteken a Glas Javnosti napilapnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a Jugopetrol a szerbiai piac iránt tanúsított nagy külföldi érdeklődés miatt nehéz helyzetbe kerülhet. Az orosz Lukoil mellett - amely már öt benzinkutat üzemeltet Szerbiában - Sarac szerint az osztrák OMV és a Shell egyaránt 25 százalékos piaci részt akar kihasítani. Jelezte érdeklődését a szerb benzinpiac iránt a Mol Rt. és a román Petrom is.

(MTI)