Miller cáfolja a jegybank működésének korlátozásáról felreppent híreket

Vágólapra másolva!
Leszek Miller kijelölt lengyel miniszterelnök pénteken cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint a kormánykoalíció pártjai között nem hivatalos megállapodás jött volna létre a lengyel jegybank függetlenségének korlátozásáról, ha a bank nem csökkenti kamatait az új kormány igényei szerint. Miller korábban "elefántcsonttoronyba" zárkózással vádolta meg a pénzpolitikai tanácsot.
Vágólapra másolva!

A Rzeczpospolita című napilap pénteken nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a koalíciós pártok titokban megállapodtak: ha a pénzpolitikai tanács 2002 február végéig nem csökkenti 600 bázisponttal a kamatokat, megváltoztatják az alkotmányt, korlátozva ezzel a jegybank függetlenségét. Az alkotmány megváltoztatásához 307 szavazatra lenne szükség a 460 tagú szejmben, amelyben a koalíciónak csak 258 mandátuma van. Ha azonban az Önvédelem agrárpárt is mellé áll, 311 szavazattal keresztülvihető az alkotmánymódosítás. Az Önvédelem régóta bírálja a jegybankot, és többször követelte elnöke, Leszek Balcerowicz leváltását.

A lengyel jegybank irányadó kamata jelenleg 14,5 százalék, ami 10 százalékponttal magasabb az éves inflációnál. A pénzpolitikai tanács az idén eddig 450 bázisponttal csökkentette a kamatszintet.

A Rzeczpospolita idézte Boguslaw Grabowskit, a pénzpolitikai tanács tagját, aki előző nap Londonban egy konferencián azt mondta, hogy a lengyel jegybank függetlensége veszélyben van, és ezzel együtt veszélybe kerültek az elmúlt évek költségvetési és monetáris politikájának vívmányai is.

Miller a lengyel rádióban pénteken utalt a koalíciós szerződés egyik kitételére, mely szerint a koalíciós pártok számítanak a pénzpolitikai tanács segítségére a gazdasági válsághelyzet leküzdésében, és nagyobb felelősséget várnak el tőle az ország gazdasági fejlődéséért. Emlékeztetett, hogy a parlamenti pártok többsége a kamatcsökkentés mellett van, és ennek érdekében akár törvénymódosításra is készek. Miller azonban hozzátette, hogy nem az alkotmány előírásainak megváltoztatásáról van szó.

(MTI)

Ajánlat:

Narodowi Bank Polski
(A Lengyel Nemzeti Bank honlapja - angolul is)