Nincs újabb kamatcsökkentés Európában

Vágólapra másolva!
Az Amerikát ért, szeptember 11-ei terrortámadást nem követte újabb európai kamatvágás: az Európai Központi Bank döntéshozói változatlan, 3,75 százalékos szinten hagyták az alapkamatot. Az euróövezet jegybankjának döntéshozói úgy vélték, hogy ez a kamatszint kellően alacsony a gazdasági recesszió elkerüléséhez. Közben az unió statisztikai hivatala megerősítette korábbi adatait: a második negyedévben az első ötödére csökkent az eurózóna növekedési üteme.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb szeptember 17-én, a tragikus terrortámadások után - az amerikai Fed-hez hasonlóan - 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát a fogyasztók és a befektetők bizalmának helyreállítása érdekében - közölte a Bloomberg.

A hírügynökség által megkérdezett 22 elemző kétharmada úgy vélte, hogy az EKB még ebben a hónapban újabb kamatvágással ösztönzi a gazdaság élénkülését. Az uniós jegybank döntéshozóinak legközelebb erre október 25-ei ülésükön lesz lehetőségük.

Az amerikai gazdasági növekedés megtorpanásával párhuzamosan az uniós gazdaság bővülése is lassult, és már az Egyesült Államokat ért terrortámadások előtt is aggasztó makrogazdasági számok láttak napvilágot. Az unió statisztikai hivatala csütörtökön megerősítette, hogy a második negyedévben az első három hónapban mért ütem ötödével, vagyis 0,1 százalékkal nőtt az euróövezet gazdaságának teljesítménye; éves összevetésben pedig 1,7 százalékos növekedést regisztráltak. Az alacsony növekedési ütem akkor leginkább a magánfogyasztás bővüléséből származott.

A Bloomberg jelentése emlékeztet ara is, hogy a megtorpanó növekedés miatt eddig az európai cégek összesen 185 ezer alkalmazottjuk elbocsátását jelentették be.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB