Újabb mélyponton a biztosítók és a légitársaságok árfolyama

Vágólapra másolva!
A tőke- és a pénzpiacok hasonlóan reagálnak az amerikai válaszcsapás hírére, mint az Egyesült Államokat ért terrortámadásra: a tőzsdeindexek - különösen a biztosítók és a légitársaságok papírjainak árfolyama - gyengültek, míg a svájci frank, a jen és az euró erősödött a dollárhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztán elleni válaszcsapás másnapján - csakúgy, mint az Amerikát ért terrortámadások után - ismét a biztosítók és a légitársaságok papírjai szenvedték el a legnagyobb árfolyamcsökkenést, bár a részvények nagy része is veszített értékéből. A piacvezető biztosítók közül német Allianz papírjai kora délutánig 2 százalékot, a francia Axa részvényei 4 százalékot, az olasz Generalié pedig 1,8 százalékot veszítettek értékükből. Jóval nagyobbat zuhant viszont a Zürich Financial svájci biztosítási csoport részvényeinek árfolyama: a papírok 10 százalékkal értek kevesebbet, mint pénteken, a kereskedés zárásakor. Ennek oka az, hogy a svájci biztosító bejelentette: a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolásából a cégre háruló kötelezettségek a korábban becsült, kevesebb mint 400 millió dollár helyett 700-900 millió dollár lesz. A vállalat ezért lefelé módosította éves nyereség-előrejelzését is.

A légitársaságok papírjai is gyengén szerepeltek: a British Airways részvényei 7,1 százalékkal, az Alitaliaé 5 százalékkal, az Air France-é 3,6 százalékkal, a Lufthansa-é 0,5 százalékkal ért kevesebbet, mint péntek délután.

A valutaárfolyamok és az államkötvény-piacok is hasonlóan reagáltak most, mint a szeptember 11-ei terrortámadások után. A dollár a legnagyobb mértékben, 5 százalékkal a svájci frankhoz képest gyengült, de erősödött a jen és az euró árfolyama is az amerikai fizetőeszközhöz képest - közölte a Bloomberg hírügynökség. A terrortámadások után a dollár 2,7 százalékot gyengült a frankhoz, 1,3 százalékot a jenhez, és 1,7 százalékot az euróhoz képest. A Bloomberg által megkérdezet szakértők úgy vélték, hogy a mostani piaci mozgások kiszámíthatóak voltak, mert csak a válaszcsapás időpontja volt kérdéses.

Csakúgy, mint a terrortámadások után, most is megélénkült a kereslet a legbiztonságosabb befektetési forma, az államkötvények iránt.

(Üzleti Negyed)