Pakisztán jutalmazza a becsületes pénzváltást

Vágólapra másolva!
A pakisztáni kormány felszólította az Egyesült Arab Emirátusokban dolgozó állampolgárait, hogy az illegális pénzváltók hálózata helyett bankokon keresztül juttassák haza keresetüket. A kérésen kívül a kabinet intézkedéseket is tervez a hagyományos pénzváltási szokások visszaszorítása érdekében egyrészt a terrorizmus elleni harc, másrészt az ország gazdasági fellendülése érdekében.
Vágólapra másolva!

A térségben "hundi" vagy "hawala" néven emlegetett pénzváltási mechanizmusok igen elterjedtek: a jobb árfolyam elérése érdekében a külföldön dolgozók nem bankokon, hanem illegális pénzváltók hálózatán keresztül juttatják haza megtakarított pénzüket. A külföldön dolgozó munkás egy helyi pénzváltónak adja megspórolt pénzét, aminek ellenértékét az illegális hálózat másik tagja fizeti ki az otthon maradt családnak. A rendszer - bár több évtizede működik - igen kockázatos, mert egyik tranzakciónak sincs írásos nyoma.

A pakisztáni kormány most újult erővel lép fel a pénzváltás hagyományosnak számító módja ellen, részben a terrorizmus pénzügyi alapjait megsemmisíteni készülő nemzetközi összefogás keretében - adta hírül hétfőn a BBC. A kabinet egyrészt felszólította állampolgárait, hogy a jövőben bankokon keresztül juttassák haza megtakarításaikat, másrészt "hűségcsomagot" dolgozott ki a legális pénzváltást választók számára.

A kormány tervei szerint a külföldön dolgozó "becsületes" pakisztáni polgárok csomagjait ingyen szállítanák a repülőgépek még túlsúly esetén is, és a repülőtereken különleges bánásmódban részesülnének. A kabinet felhívja a figyelmüket arra is, hogy a banki pénzváltás teljesen biztonságos, és ösztönzi Pakisztán gazdasági növekedését.

(Üzleti Negyed)