Háromszáz Rodin-szobor is elpusztult a WTC-ben

Vágólapra másolva!
A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni szeptember 11-i támadás során becslések szerint több mint 100 millió dollár értékű műalkotás pusztult el - közölte a műtárgy-biztosításban jártas AXA Art biztosító. A cég bejelentette, hogy ez a valaha volt legnagyobb összegű kárigénylés egyetlen eseményt követően. Csak a Cantor Fitzerald irodáiban közel 300 Rodin-szobor és kisplasztika pusztult el.
Vágólapra másolva!

Az AXA eddig 20 millió dollárt különített el az ügyfelek kárigényének kifizetésére, a teljes összeg azonban jóval nagyobb lehet, ha a WTC szomszédságában lévő épületekben is megtörténik a kárfelmérés és a kárigénylések benyújtása - írja a BBC.

Dr. Dietrich von Frank, az AXA elnöke elmondta: a fő kérdés most az, hogy a szomszédos épületekben mennyi műalkotás volt és azok esetleg milyen mértékben sérültek meg a támadás, vagy a romeltakarítás következtében.

Az AXA egyik legfontosabb ügyfele a World Trade Center egyik épületének 103-105. emeletén működő Cantor Fitzerald brókercég volt, amelynek irodáiban egyes információk szerint - más műalkotások mellett - 300 Rodin-szobor és kisplasztika is elpusztult.

A WTC előcsarnokaiban és folyosóin is több híres alkotás lett a lángok martalékává, például egy Joan Miro gobelin, vagy Louise Nevelson festett fa-domborműve.

Az AXA szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a tragédia a műtárgy-biztosítói iparágat ért legnagyobb katasztrófa, amelynek hatása világméretű sokkot okozhat a biztosítási piacnak. A szóvivő hozzátette, hogy Európában - ahol sokkal gyakoribbak a terrorakciók - a biztosítók rendszerint nem fedezik a terrorakciók során keletkezett károkat.

Az Egyesült Államokban most néhány biztosító-társaság azon fáradozik, hogy az eseményeket háborús cselekményeknek minősítse - amelyekre nem vonatkozik a biztosítási kötelezettség - így csökkentve kiadásaikat. Az AXA elnöke azonban bejelentette, hogy elfogadja a kárigényeket, és minden elpusztított műtárgy után fizet.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kisfia miatt nem volt a WTC-ben a Cantor Fitzerald vezérigazgatója
(2001. október 2.)