Csökkenő infláció, stagnáló munkanélküliség Csehországban

Vágólapra másolva!
Csehországban, szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak augusztushoz képest. Elemzők csupán 0,1 százalékos havi csökkenést valószínűsítettek. A cseh munkaügyi minisztérium adatai szerint a munkanélküliség havi összevetésben stagnált.
Vágólapra másolva!

Csehországban a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal csökkentek szeptemberben a fogyasztói árak augusztushoz képest, és 4,7 százalékkal voltak magasabbak a tavaly szeptemberinél. Augusztusban 0,2 százalékkal csökkent a havi infláció, és 5,5 százalékos volt a tizenkét havi drágulás.

A Reuters által megkérdezett elemzők 0,1 százalékos havi fogyasztói árcsökkenést valószínűsítettek szeptemberre.

A cseh központi bank júliusban 25 bázisponttal növelte irányadó kéthetes repókamatát, és újabb emelést fontolgatott az Egyesült Államok elleni terrortámadás előtt. Elemzők szerint az új inflációs adatok az újabb monetáris szigorítás ellen szólnak.

Stagnáló munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta Csehországban az augusztusival megegyező mértékű, 8,5 százalékos volt szeptemberben - közölte hétfőn a szociális és munkaügyi minisztérium. Az adat összhangban van az elemzői várakozásokkal. Tavaly szeptemberben 8,8 százalékos munkanélküliséget mértek Csehországban.

A munkanélküliség Most körzetében volt a legmagasabb, ahol a munkaképes korú lakosság 21,4 százalékának nem volt állása. A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Prága térségében volt, ahol az aktív lakosság 2,5-3 százaléka volt munka nélkül. Szeptember végén 440 472 munkanélkülit tartottak nyilván, 3165 fővel kevesebbet, mint augusztus végén, és 17 800 fővel kevesebbet 2000 szeptemberének végéhez képest.

(MTI)