A drágább és lassabb kivitelező nyert

Vágólapra másolva!
A legdrágább ajánlat nyert a focistadionok beléptető rendszerére kiírt pályázaton. Az Ifjúsági és Sportminisztérium Sportfólió közhasznú társasága által kiírt tenderen a német-amerikai DaimlerChrysler tulajdonában álló Debis IT Services Dataware ötmilliárd forintos ajánlata futott be, a cég egy év alatt üzemeli be a rendszert. A vesztesek közül a második Siemens csaknem kétmilliárd forinttal olcsóbban és gyorsabban telepítette volna a kapukat az ország 38 meglevő, illetve még fel sem épített stadionjába.
Vágólapra másolva!

Közel ötmilliárd forintos ajánlatával a Debis IT Services Dataware (DD) győzedelmeskedett a stadion beléptető rendszerre kiírt pályázaton. Bár a nyolc pályázó vetélytárs mindegyike olcsóbb megoldást ajánlott, közülük hetet különböző - jórészt formai - okok miatt kizártak a versenyből. A második helyre rangsorolt Siemens közel kétmilliárd forinttal olcsóbban, 2,9 milliárd forintért vállalta volna a 38 stadionra kiépítendő szurkolói beléptető rendszer kiépítését, ráadásul a DD pályázatában leírt 354 nap helyett 272 nap alatt végzett volna a munkával.

A döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságon megtámadta a Matávcom és a Radiant is - bár az előbbi a Magyar Hírlap értesülései szerint időközben visszavonta fellebbezését. Bíró Péter a Siemens Rt. kommunikációs igazgatója a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy megítélése szerint cége jó ajánlatot tett a pályázaton, és sajnálja, hogy nem nyertek a tenderen. Az Ifjúsági és Sportminisztérium birtokolta Sportfólió Kht. döntését nem kívánta kommentálni. A Magyar Hírlap által megkeresett név nélkül véleményt mondó cégek a pályázattal kapcsolatban közölték, hogy ajánlatukban azért kötötték ki az ármódosítás lehetőségét, mert a stadionfejlesztési programról nem kaptak egyértelmű információt. Márpedig - mint mondják - az arénák átadási időpontjának ismerete nélkül nehéz forintra pontos árkalkulációt készíteni.

Sváb Péter a DD ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlap érdeklődésére kifejtette, hogy a Sportfólió Kht.-val kötött megállapodás értelmében nem nyilatkozhat az adott projekttel kapcsolatban, de az elmúlt tíz évben több nagy rendszert is üzembe állítottak bankoknál és a tőzsdéhez kapcsolódó területeken. Stadion beléptető rendszert a DD ugyan még nem készített, de az igazgató szerint alvállalkozóik már több sikeres telepítésben vettek részt. (A Magyar Hírlap más forrásból származó információi szerint az a DD ajánlata Siemens hardver és szoftver elemeket is tartalmaz.)

Nem a legolcsóbb, hanem a kiírásnak legjobban megfelelő ajánlatot választottunk - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Balázs Csaba, a Sportfólió Kht. igazgatója. Megítélése szerint a bonyolult - közel 300 pontban megfogalmazott - feltételeknek műszakilag és fizetési feltételekben is legjobban megfelelő ajánlat győzött. Az árat a teljes rendszer kiépítésére kérték és kapták - ami azt jelenti, hogy ideális esetben a DD olcsóbban is befejezi az országos rendszer kiépítését.

A Magyar Hírlap számításai szerint a teljes beléptetési struktúra 125 millió forintos átlagterhet jelent minden egyes stadionra, amely összeg a jelenlegi futballmeccs jegyárak figyelembevételével minimum százezer látogató után folyna be a kasszákba. Ezt az elmúlt három hónap adatait figyelembe véve még közel száz mérkőzés teljes jegybevétele sem tudná fedezni egy átlagos - 3-6 ezer nézőszámra kialakított - stadion esetén.

A felsorolt 38 stadion között egyébként szerepel olyan is - ilyen például a celldömölki - ami ma egyáltalán nem működik, a beléptető rendszert azonban már ezekhez is megrendelték. A Sportfólió Kht. vezetője erre válaszolva elmondta, hogy a beléptető rendszert a stadionfejlesztési programhoz igazodva írták ki, vagyis olyan stadionokkal is számolnak, amelyek ma még nem léteznek. Példaként a siófoki "arénát" említette, ahol a meglevő helyett egy teljesen új stadion épül - már korszerű, chipkártyás beléptető rendszerrel. Balázs Csaba szerint az ötmilliárdos beruházással olyan korszerű, központosított rendszert vezetnek be, amely Európában is párját ritkítja, s alkalmas lehet a labdarúgó Európa Bajnokság lebonyolítására is.

Pályázók a beléptetőrendszerre

Cég

Megvalósítási nap

Összeg (millió Ft)

Megjegyzés

Debis

354

4769

győztes

Matáv

nincs adat

3993

kizárva

Siemens

272

2984

második

Radiant

426

5288

kizárva

Hewlett-Packard

450

3598

kizárva

Matávcom

480

1800

kizárva

Montana

nincs adat

2941

kizárva

Compaq

138

2268

kizárva

Albacomp

230

3374

kizárva

Arénatenderek félúton

Lezárult egy újabb tenderforduló a Stadion Invest Rt. által 32 labdarúgó-stadion felújítására kiírt, hattárgyalásos közbeszerzési eljárás ügyében. A kiíró két eljárás estében újabb fordulót hirdetett meg. A 32 labdarúgó-stadion fix vagy mobil kijelzőinek és színes videotábláinak azonos tervezésű és kivitelezésű felújítására, illetve létesítésére jelentkezett tizenhárom cég közül a kiíró fővállalkozóként a Megalux Fénytechnika Kft.-t, míg alvállalkozóként az MT-Visual Kft.-t hívta meg az ajánlattételi szakaszba. A lelátószékek szállításáról az ajánlatkérő a tíz jelentkező közül a balatonkenesei Lézer-Plast Kft.-vel és a kerecsendi Sanatmöbel Kft.-vel tárgyal tovább. A lehajtható, illetve fix ülőlapú székből 50-50 ezer darabot tartalmaz a tender, ám az ajánlatkérő kétszer ennyit is rendelhet a nyertestől. A 200 előre gyártott vasbeton lelátóegység és a száz darab "szociális blokk" gyártására nyolc jelentkező közül a Hídépítő Rt., a Strabag Építő Kft. és a Kész Kft., kapott meghívót. A küzdőtér gyepfelületének kialakítására pályázó nyolc cég közül a második tárgyalási szakaszban a Lián Kertészeti Kht., és a Park and Kert Kft. vehet részt. A pályavilágítás és -hangosítás felújítására illetve új létesítésére kiírt tendert eredménytelennek minősítette a Stadion Invest Rt.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)