A britek egyharmada nem akar annyit túlórázni

Vágólapra másolva!
A brit munkavállalók egyharmada úgy érzi, hogy a kelleténél több időt tölt munkával - derül ki egy 3 ezer fő megkérdezésével készült felmérésből. Az adatok szerint mintegy 4 millió brit dolgozik 48 óránál többet egy héten. Az elemzés egyébként kimutatta, hogy a túlórák elődleges oka az állás elvesztésétől való félelem.
Vágólapra másolva!

Egy Nagy-Britanniában nemrégiben készült felmérés szerint a szigetországban a munkavállalók több mint egyharmada úgy érzi, hogy munkahelyén túldolgoztatják - írja a BBC.

A felmérés kimutatja, hogy a férfiak 36 százaléka, a nők 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebb időt töltene munkahelyén, még akkor is, ha ez kevesebb fizetéssel járna. A megkérdezettek csupán 10 százaléka viselne el akár több túlórát is.

Az elemzés szerint a brit munkások már így is több időt töltenek munkával, mint európai társaik. Számítások szerint mintegy 4 millió brit munkavállaló "fütyül" az Európai Unió munkaidő-rendeleteire, és heti 48 óránál többet dolgozik, míg egyre több főnök kerüli meg a szabályokat úgy, hogy a beosztottjait otthoni munkára kötelezi - áll a TUC szakszervezet és az Industrial Society, munkaügyi szervezet közleményében.

A felmérés tanúsága szerint a brit munkavállalók közül 7 százalékkal vannak többen azok, akik szeretnék csökkenteni munkaidejüket, mint akik elégedettek a munkával eltöltött órák számával.

Dr. Mark Taylor, a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek elmondta, hogy ugyan a brit munkások nagy része gondolja úgy, hogy többet dolgozik a kelleténél, mégis érezhető némi rugalmasság a munkáltatók részéről, amelynek eredményeként a munkaidő alakítható, kiigazítható.

A mintegy 3 ezer munkavállaló megkérdezésével készült elemzésből kiderül, hogy a dolgozók azokban az időkben vállalnak több túlórát, amikor a munkanélküliségi ráta magas. Ez azt jelentheti, hogy a vállalt nagy számú túlóra elsődleges oka az állás elvesztésétől való félelem.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A britek az EU munkamániásai
(2001. augusztus 29.)

A brit főnökök fizetése a legmagasabb Európában
(2001. július 26.)