Tőkerendezésre törekszik az ÁPV Rt. a Malévnál

Vágólapra másolva!
Az ÁPV Rt. jelenlegi szándéka, hogy a légitársaság átalakítási programjának eredményeitől függően a Malévnál további tőkerendezést kezdeményezzen - közölte a privatizációs szervezet.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban a kormány által jóváhagyott 9,2 milliárd forintos tőkejuttatásra az ÁPV Rt-nek a zárszámadási törvény parlamenti végszavazása és annak kihirdetése után van lehetősége. A vagyonkezelő elismeri, hogy a légitársaság megújulásához a társaság alaptőkéjének 2001-től kezdődő jelentős megemelésére is szükség van.

A légitársaság mintegy 180 milliárd forint értékű flottát üzemeltet úgy, hogy saját tőkéje ennek tizedére sem nyújt fedezetet. Az ÁPV Rt. szerint figyelemmel kell lenni arra is, hogy az EU-csatlakozás időszakára a Malévet alkalmassá kell tenni az európai légi piacon történő helytállásra.

A szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az átalakítási program végrehajtását és a cég tőkehelyzetét. Tekintettel a Malév tetemes, az első négy hónapban hétmilliárd forintos üzemi veszteségére, Faragó Csaba, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója korábban elmondta, hogy vizsgálatokat kezdeményeztek az eddig megkötött szerződésekről és a költségnemeket is ellenőriztetik. A vizsgálatok jelenleg is folynak, ám részeredmények még nem ismeretesek, az ÁPV Rt. szerint hetekig is eltarthatnak.

A vagyonkezelő közölte, hogy a Malév Rt. reorganizációs és stabilizációs programját támogatja, és a tőkejuttatással a kormányzat is egyértelművé tette, hogy a Malévnek folytatnia kell megkezdett stabilizációs programját.

A nemzetközi légi közlekedés szeptember 11-e után elmélyült válsága hatással van a Malév Rt. gazdálkodására is. A légitársaságnál várhatóan a jövő héten számszerűsítik a terrorcselekmények következtében elszenvedett veszteségeket.

(MTI)