Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Leállt a Swissair

Vágólapra másolva!
Összes járatát felfüggesztette kedden a svájci Swissair légitársaság arra az időre, míg a vállalatcsoport egy részét hétfőn felvásárló bankokkal egyezségre nem jut a cég további működését lehetővé tévő pénz megszerzéséről. Néhány Swissair-gépet kedden már nem töltöttek fel kerozinnal a vállalat adósságai miatt, míg a cégcsoport egy része csődöt jelentett.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy több repülőtéren a helyi szállítók megtagadták a Swissair repülőgépeinek feltöltését üzemanyaggal. A brit BP olajcég svájci részlegének illetékese azt mondta a Dow Jonesnak, hogy a Swissair "kétszámjegyű milliós összeggel" tartozik a társaságnak a korábbi üzemanyag-szállítások után, és - bár korábban megígérte - kedden sem rendezte adósságát. Ezért a BP megtagadta az üzemanyagot a légitársaságtól. A Shell svájci részlegének szóvivője is azt közölte, hogy a Swissairnek adósságai vannak a céggel szemben, de esetleges szankciókról nem szólt.

Hétfő este a Swissair Group megegyezett a vállalatcsoport feldarabolásáról a két legnagyobb svájci bankkal, az UBS AG-val és a Credit Suisse Grouppal. Az egyezség értelmében a pénzintézetekhez kerül a Swissair légi közlekedési- és szállítási tevékenysége, míg a többi, ehhez csak közvetetten kapcsolódó tevékenységi körű leányvállalat csődöt jelentett. Az alku szerint a cég adósságának jó része - 4,2 milliárd svájci frank értékű vállalati kötvény és 3,6 milliárd banki követelés - az utóbbi vállalatcsoportnál marad - emlékeztetett a Bloomberg hírügynökség.

A Swissair már az Egyesült Államokat ért terrorakciók előtt is súlyos pénzügyi gondokkal küzdött, szakértők szerint elsősorban elhibázott terjeszkedési politikája miatt. A WTC-t és a Pentagont ért terrortámadás azonban végképp a padlóra küldte a svájci céget, mert még a rendezett gazdálkodású légitrsaságok is nehezen birkoznak meg az utasforgalom drasztikus csökenésével és a biztonsági költségek jelenzős növekedésével.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Swissair

Korábban:

Csődben a Swissair, válsághelyzetben a Sabena
(2001. október 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről