A minimálbér-emelés főleg a könnyűipar munkáltatóit sújtja

Vágólapra másolva!
A minimálbér tízezer forintos emelése 488 ezer alkalmazottat érintene a versenyszférában, a legnagyobb mértékben a könnyűipar bérköltsége nőne, míg a legjobban a legalább 300 főt foglalkoztató vállalkozások járnának.
Vágólapra másolva!

A minimálbér, a kormány által tervezett ötvenezer forintra emelése a magánszektor alkalmazottainak mintegy negyedét érintené. Az ő bérük átlagosan 14,3 százalékkal növekedne az idei évhez képest.

A Gazdasági Minisztérium, a NAPI Gazdaságban megjelent, elemzése szerint az intézkedés adó- és a járulékkiadás-emelő hatása, a vállalati szférára közel 36,7 milliárd forint többletterhet ró. A leginkább a halászat illetve a könnyűipar - azaz a textil- és bőripar - bérköltsége nőne. Ezekben az ágazatokban minden második munkavállalónak, 130 ezer embernek kellene növelni a bérét a döntés következtében.

Ugyanakkor a minimálbér-növelés okozta többletterhet kompenzálja, sőt túlkompenzálja a munkáltati tb-járulék csökkentés a vegyiparban, a járműgyártásban és a távközlésben.

Eltérő hatást produkál az intézkedés vállalatnagyság szerint is. A leginkább az 5-9 alkalmazottat fogalkoztató vállalkozások sínylik meg az emelést, mert itt közel 3 százalékkal nőne a bérteher, míg a kis- és középvállalkozásoknak egy százaléknyi többletterhet kellene elviselniük. A 300 vagy ennél több embert foglalkoztató vállalkozásoknak csökkenhet a bérköltsége.

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium