Válságba kerülhet a világgazdaság

Vágólapra másolva!
Recesszióra és a világgazdaság növekedésének megtorpanására számít a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő az amerikai terror-támadások hatásait elemezve. Megállapításuk szerint a válság csak kis részben érinti az EU-t.
Vágólapra másolva!

A társaság jóslata szerint a merényletek aláássák az amerikai fogyasztói bizalmat, s legalább az idei harmadik és negyedik negyedévben csökkenni fog az amerikai gazdaság teljesítménye, amit alátámaszt a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe is.

Ezzel párhuzamosan a világgazdaság növekedési üteme a zéróhoz fog közelíteni. A cég szerint az euróövezet idei növekedése is a tavalyinak kevesebb mint a fele lesz. A gyengülő globális kereslet különösen elmélyíti a recessziót Japánban és Délkelet-Ázsia nyitott gazdaságaiban - mutat rá az S and P.

A hitelminősítő szerint az amerikai kereslet visszaesésének valószínűleg mérsékelt közvetlen hatása lesz a 12 tagú euróövezetre, amelynek tagjai jórészt egymással kereskednek. A legfőbb hatás a fogyasztói és az üzleti bizalom megrendülése lehet elsősorban a befektetésekben tárolt vagyonok apadása az értékpapír-árfolyamok zuhanása miatt.

Az S and P szerint az euróövezet gazdasága az idén reálértéken legfeljebb 1,5 százalékkal növekszik a tavalyi 3,4 százalékos emelkedés után. A következő évre sem tartják valószínűnek a 1,5-2 százaléknál nagyobb ütemű GDP-növekményt. A legerősebb valutauniós gazdaság, Németország növekedésének idei üteme előreláthatóan 1 százalék alá süllyed a tavalyi 3 százalékról.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Standard and Poor's

Korábban:

Gazdaságélénkítő csomag az USA-ban


2001. szeptember 26. 14:51