Csökkenő olajárakra számít az OPEC

Vágólapra másolva!
Ali Rodriguez, a Kőolajtermelő Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára már a következő napokban csökkenő olajárakra számít - erről a Kurier című bécsi lap szerdai számában megjelenő, de előre közreadott interjújában beszélt.
Vágólapra másolva!

Az OPEC főtitkára szerint a jelenlegi áremelkedés nem arra vezethető vissza, hogy kevés az olaj. Nincs olajhiány, hanem spekulációk folynak az olajtőzsdéken. Az OPEC eredetileg abból indult ki, hogy a tél beköszöntével napi mintegy 740 ezer hordóval nő az olaj iránti kereslet, ám most, az amerikai terrortámadások után úgy ítéli meg, hogy a légitársaságok mély válsága, amely más közlekedési ágazatokat is érint majd, a következő hónapokban csökkenti az üzemanyagok iránti igényt - mondta.

Ali Rodriguez hangsúlyozta, hogy a szervezet ki akar tartani a 22-28 dolláros hordónkénti ár mellett, ám hozzátette, hogy jelenleg egy sor bizonytalansági tényező érvényesül. Így például nem tudni, milyen mértékű lesz az Egyesült Államok megtorló akciója, vagy, hogy nem kell-e világméretű recesszióra számítani.

Kijelentette: "amennyiben bekövetkezik a recesszió, az OPEC kénytelen lesz erre reagálni" - de arról nem kívánt szólni, hogy ez a jelenleg érvényes ársáv elhagyását is jelenti-e. Rodriguez szerint jelenleg nincs ok a napi 23,5 millió hordós kitermelés növelésére.

A Dow Jones által idézett megfigyelők lehetségesnek ítélték, hogy az OPEC szeptember 26-i soros találkozóján az Egyesült Államok iránti jószándék kinyilvánításaként megnöveli kitermelését. A keddi amerikai terrorakciók után megemelkedett, de hétfőn már újra csökkent az olaj ára.

(MTI)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról

2001. szeptember 18. 21:33