Csökkenő búzaárak a megrendült bizalom miatt

Vágólapra másolva!
A várakozások szerint olcsóbb lesz a búza világpiaci ára annak következtében, hogy a távol-keleti importőrök nem adnak fel új amerikai megrendeléseket. Az importőrök attól félnek, hogy a keddi események miatt a szállításokat nem tudják majd teljesíteni határidőre.
Vágólapra másolva!

A keddi terroristatámadás-sorozat következtében megrendült az ázsiai megrendelők bizalma az amerikai exportőrökben. Nem bíznak a szállításokban, jóllehet az amerikaiak rendszeresen biztosítják őket, hogy nem lesznek késedelmek.

A pénteki napon már csökkent a határidős búza ára a chicagói árutőzsdén (CBOT), mert a befektetők elkezdték eladni a fizikai tartalékaikat. Egyetlen új ázsiai megrendelésről érkezett csak hír. A tajvani malomszövetség novemberre és decemberre 86,700 tonna amerikai búzát kötött le pénteken.

Dél-Korea viszont elhalasztotta 22,600 tonnás pályázatát, a japán élelmiszerügynökség pedig lemondta a szokásos heti pályázatát az amerikai búza és árpa novemberi szállítására. Csütörtökön lesz a legközelebbi árverés.

A piac bizonytalanul tekint a közel-keleti amerikai búzaexportra is, mivel egy esetleges amerikai válaszcsapás célpontja bizonyára a Közel-Keleten lesz. A mostani szezonban az Egyesült Államok 400 ezer tonnával 5,8 millió tonnára növelte közel-keleti búzaexportját.

Pénteken a CBOT-on vékánként (36,35 liter) 9,75 centtel csökkent a decemberi búza ára, 2,7225 dollárra.

(MTI)

Ajánlat:

Pánik a gazdaságban - az Üzleti Negyed különkiadása Amerika megtámadásáról