A pánikot elkerülendő, nincs kamatcsökkentés Európában

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön 4,25 százalékon hagyta irányadó rátáját, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot. A marginális hitelkamat 5,25 százalékon, a betéti kamat pedig 3,25 százalékon maradt. A keddi amerikai tragédia után a kamatcsökkentés esélye valószínűtlen volt, mert szakértők szerint egy ilyen döntést a piac egyértelműen a pánik jeleként értékelte volna.
Vágólapra másolva!

A bank inkább a kedélyek megnyugtatására törekedett: csütörtökön már a második napon adott ki rendkívüli egynapos hiteleket úgynevezett gyors árverésen, 4,25 százalékos rögzített kamatra. Hasonló mentőakcióit tett korábban az amerikai Fed és a Bank of England is.

Az EKB elnöke, Wim Duisenberg maga is azon a véleményen volt szerdán - az Európai Parlament pénzügyi és gazdasági bizottságában nyilatkozva -, hogy a céllal ellenkező hatást, csupán pánikkeltést érne el a bank bármilyen elsietett lépéssel. Megismételte, hogy a 4,25 százalékos szint megfelelő, és nem áll a gazdasági növekedés útjában, annál is kevésbé, mert - mint mondta - az euróövezetnek nem is kell recesszióra számítania.

Elemzők mindazonáltal úgy vélték csütörtökön, hogy az EKB az amerikai tragédia esetleges következményeire tekintettel előbb-utóbb meggyorsítja kamatcsökkentési programját, és jövő év közepére 3,5 százalékos irányadó rátára lehet számítani.

Az újabb makrogazdasági adatok sem vallottak arra, hogy az EKB-t bármi sietős csökkentésre ösztönözné. Az euróövezet tizenkét havi gazdasági növekedése a második negyedévben 1,7 százalékra lassult az első negyedévi 2,4 százalékról és a tavalyi utolsó negyedévi 2,9 százalékról, a növekedés negyedévről negyedévre pedig 0,1 százalékra mérséklődött az első negyedévi 0,5 százalékról és a tavalyi utolsó negyedévi 0,6 százalékról, de ez az irányzat nem volt újdonság, és az EKB a lassulást átmenetinek tartja. Duisenberg elnök szerdai nyilatkozatában szerény fellendülést jósolt a jövő évre.

Nemzetközi elemzők is úgy vélték csütörtökön, hogy az eurózóna lassulása a második negyedévben elérte a mélypontot. A mostani harmadik negyedévre még nem, de az utolsó negyedévre a legtöbben már gyorsabb növekedést valószínűsítettek. A német IfW gazdaságkutató intézet csütörtökön 1,7 százalékosra csökkentette az euróövezet GDP-növekedését erre az évre, és 2,4 százalékosat jövőre, és ehhez képest túlzottnak minősítette már az EKB legutóbbi kamatcsökkentését is.

Csütörtökön az Eurostat is azt közölte, hogy az Amerikában elkövetett terrorakciók következményei miatt az euróövezet idei gazdasági növekedésére adott prognózisának felülvizsgálatára készül. Yves Franchet, a hivatal vezérigazgatója a Dow Jones szerint mindazonáltal nem közölte, hogy milyen irányú felülvizsgálat várható, mivel egyelőre túl korai megítélni a támadásoknak a fogyasztói és az üzleti bizalomra gyakorolt hatását, és még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a növekedési előrejelzést lefelé kell módosítani.

Az Eurostat jelenleg 2,0 százalékos idei növekedést vár, és 2,5 százalékosra valószínűsíti az euróövezet jövőre várható GDP-bővülését.

Az EKB egyébként az idén eddig kétszer csökkentette az irányadó rátát, május 10-én, negyed százalékponttal, majd augusztus 30-án újabb negyed százalékponttal, 4,25 százalékra.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Központi Bank