Der Standard: a Mol elment a végsőkig

Vágólapra másolva!
Jók az OMV esélyei a PKN Orlen 17,6 százalékának megszerzésére, - írja  bécsi Der Standard - mert a Mol legutóbbi részvényenként 30 zloty-s ajánlatával elment lehetőségei végső határáig. A lényegesen jobb pénzügyi helyzetben lévő osztrák vállalat ezzel szemben 30,5 zloty-t ígért egyetlen részvényért, ami mintegy 60 százalékkal több a PKN Orlen-részvények jelenlegi 19 zloty-s árfolyamánál.  
Vágólapra másolva!

A Der Standard című bécsi lap pénteken jónak minősítette az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern esélyeit a lengyel PKN Orlen 17,58 százalékának megszerzésére, mert - mint írta - a Mol legutóbbi ajánlatával alighanem elment lehetőségei végső határáig.

A lap a lengyel Rzeczpospolita című újságra hivatkozva megismételte, hogy a Mol után OMV is állítólag megemelte ajánlatát, és az osztrák cég jelenleg 30,50 zlotyt, a Mol 30,00 zlotyt kínál részvényenként. A Der Standard idézte a Raiffeisen Zentralbank egyik elemzőjét, aki szerint teljesen szokatlan a több mint 60 százalékos felár, hiszen a PKN Orlen-részvények árfolyama 19 zloty körül van.

A lap úgy véli, hogy ezzel a Mol az OMV-t a tavalyi "Slovnaft-kaland" után újabb drága vásárlásba kergetheti.

Az osztrák újság is úgy ítéli meg, hogy a PKN Orlen-tulajdonrész eladása a közép-kelet-európai olaj-erőviszonyok újrafelosztásával ér fel, és emlékeztetett arra, hogy a 40 milliós lakosú Lengyelország mind az osztrák, mind a magyar piacnál négyszer nagyobb.

Zseniális lépésnek nevezi, hogy a Mol megnyerte Jan Kulczykot, akit Lengyelország legsikeresebb vállalkozójának tartanak. Ám piaci bennfentesekre hivatkozva megemlítette, hogy a Mol pénzügyi helyzete igen feszült, mert saját tőkéje 1,52 milliárd eurót, míg hosszú távú adósságai 1,3 milliárd eurót tesznek ki, ami az olajszakmában ugyan nem szokatlan, de a PKN Orlen megvétele esetén mégis nehezen megemészthető. Így ugyanis a vásárláshoz szükséges 530 millió dollárt csak hitelből fedezheti - bár ehhez a bankok állítólag már hozzájárultak.

Ugyanakkor a lap szerint a részvényenként 30 zlotys ajánlattal a Mol alighanem elment lehetőségei végső határáig, míg az OMV - amely továbbra sem hajlandó nyilatkozni az ügyben - egyfelől elég sok pénzzel rendelkezik, másfelől eladósodása is csak 21 százalékos, és már jóváhagyott lehetősége van arra, hogy tőkeemelés útján 800 millió euróhoz jusson.

Most tehát mindkét versengő félnek várnia kell a szeptember 23-i lengyelországi választásokig, mert addig nemigen születhet döntés - írta a Der Standard.

(MTI)

Ajánlat:

Mol

OMV

PKN Orlen

Korábban:

A Mol után az OMV is emelte a PKN-re tett ajánlatát
(2001. szeptember 6.)

A Mol emelheti ajánlatát a PKN Orlen-re
(2001. szeptember 5.)