A lengyel ellenzék megsemmisítené a PKN privatizációját

Vágólapra másolva!
Amennyiben a baloldali ellenzék nyeri a szeptemberi lengyelországi parlamenti választásokat, úgy megsemmisíti a PKN Orlen olajipari csoport stratégiai részének értékesítését. A jelenlegi kisebbségi kormány már tárgyalásokat folytat a brit Roch-csoporttal a Rafineria Gdanska 75 százalékának eladásáról, és a PKN 17,6 százalékos pakettjét a Mol vagy az osztrák OMV valamelyikének kívánja eladni. Szakértők szerint a privatizációs ügyletek felrúgása hosszadalmas jogi csatározásokhoz vezetne. 
Vágólapra másolva!

A lengyel baloldali ellenzék, amely a várakozások szerint jó eséllyel indul a szeptemberi választásokon, kilátásba helyezte, hogy megsemmisíti a PKN Orlen olajipari csoport stratégiai részének eladását, és a céget esetleg az ugyancsak eladás alatt álló Rafineria Gdanska finomítóval egyesítené. Wieslaw Kaczmarek vezető ellenzéki politikus - aki egyébként a baloldal jelöltje a privatizációs tárca élére - az általános privatizációs folyamat jelentős hangsúlyváltásokkal kísért folytatását ígérte a Reutersnek adott csütörtöki interjújában.

A jelenlegi kormánykoalíció még a szeptember 23-án esedékes parlamenti választásokig el akar adni 17,6 százalékot a részesedésért versengő két cég, a magyar Mol Rt., vagy az osztrák OMV valamelyikének.

Wieslaw Kaczmarek azonban botrányosnak nevezte, hogy a tranzakciót egy hónap alatt akarják lebonyolítani, anélkül, hogy figyelembe vennék az ipar más területeire, főképp a vegyiparra gyakorolt hatásokat. Kaczmarek szerint ha a jelenlegi ellenzék elemzései a PKN-privatizáció hatásairól helyesnek bizonyulnak, akkor habozás nélkül semmissé fogják nyilvánítani a tranzakciót.

A Reuters által idézett elemzők szerint azonban bármilyen kísérlet egy véglegesített privatizációs ügylet megsemmisítésére hosszas bírósági csatározásokhoz vezethet.

Mint ismert a jelenlegi kisebbségi kormány már kizárólagos tárgyalásokat folytat a brit Rotch csoporttal a Rafineria Gdanska 75 százalékának eladásáról, de az ügylet megkötését többször is elhalasztották; a jelenlegi határidő szeptember 14.

Kaczmarek szerint szerencsétlen lenne, ha ez az ügylet nem sikerülne, de újabb kudarc esetén esetleg nem marad más megoldás, mint a Gdanska egyesítése a PKN-nel. A PKN Orlen korábban többször is jelezte érdeklődését a Gdanska megvásárlására, de a jelenlegi kormány eltiltotta a privatizációban való részvételtől.

A privatizációs miniszterjelölt azt mondta: ha a várakozásoknak megfelelően a baloldal megnyeri a szeptemberi választásokat, folytatná az állami vagyon privatizációját, de felülvizsgálhatja a jelenleg zajló legnagyobb tranzakciókat. Kaczmarek szerint a majdani baloldali lengyel kormány elsősorban az adósságoktól terhelt acélipar, a hadiipar, valamint a vegyipari cégek és az energia- és gáztermelők eladására törekedne.

Kaczmarek szerint az új kormány a jelenlegi gyakorlattal ellentétben valószínűleg nem adna el nagyobb részesedéseket egyetlen befektetőnek, hanem széles körű részvényesi szerkezetek kialakítására törekedne. A politikus úgy véli, hogy a jövőbeni privatizációs ügyleteknek az eladott vállalatokban végrehajtandó beruházási ígéreteket is tartalmazniuk kell.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen