A britek az EU munkamániásai

Vágólapra másolva!
A britek dolgoznak a legtöbbet az Európai Unióban - állítja a TUC szakszervezet és az Industrial Society munkaügyi szervezet. Míg a ködös Albion dolgozói átlagosan heti 43,6 órát töltenek munkahelyükön, ez az érték a második helyezett görögöknél 40,8, a rangsor végén kullogó belgáknál pedig csupán 38,4 óra. A két szervezet szerint ez azonban távolról sem örvendetes, hiszen az agyonhajszolt munkavállaló teljesítménye, termelékenysége törvényszerűen csökken.
Vágólapra másolva!

A Trades Union Congress (TUC) szakszervezet, illetve az Industrial Society munkaügyi szervezet frissen publikált felmérése szerint a britek dolgoznak legtöbbet az Európai Unióban.

Eszerint a teljes munkaidőben dolgozó átlagos brit munkavállaló hetente 43,6 órát tölt el munkahelyén, szemben például a második helyezett görögök 40,8 vagy az utolsó helyen kullogó belgák 38,4 órájával. Ráadásul az EU 1999-es, munkaidőt szabályozó direktívája ellenére 4 millió brit munkavállaló rendszeresen heti 48 óránál is többet dolgozik. A brit alkalmazottak sanyarú sorsára jellemző, hogy csupán 32 százalékuk dolgozik rugalmas munkaidőben, 46 százalékuk számára kötött a munkarend.

A TUC és az Industrial Society szerint mindez azonban távolról sem örvendetes jelenség. "Mi britek túl sokat dolgozunk, ráadásul rendkívül rugalmatlanul, ami nem csupán rossz hangulathoz, hanem a motiváció hiányához, gyengébb teljesítményhez és termelékenységhez vezet" - véli Will Hutton, az Industrial Society igazgatója.

A két szervezet szerint mindezzel ráadásul felborul a munka és a szabadidő közötti egyensúly: a munkavállalók egyre kevesebb idővel rendelkeznek privát érdeklődésük, hobbijaik kiélésére, munkához nem kötődő tevékenységek folytatására.

Vannak ugyanakkor pozitív jelek is - állítja a TUC és az Industrial Society. Így például egyre több brit menedzser ítéli meg alkalmazottait a tényleges teljesítmény, s nem pedig a munkahelyen eltöltött idő alapján.

Teljes munkaidőben foglalkoztatottak heti munkaóráinak száma:

Nagy-Britannia

43,6

Görögország

40,8

Spanyolország

40,6

Portugália

40,6

Ausztria

40,2

Svédország

40,1

Németország

40,1

Írország

40,0

Luxemburg

39,7

Franciaország

39,6

Finnország

39,3

Hollandia

39,0

Dánia

38,9

Olaszország

38,5

Belgium

38,4

Forrás: Workplace Employee Relations Survey

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)