A kormány 600 ezer fiatalnak adna ingyen internetet

Vágólapra másolva!
Az állam nem lesz internetszolgáltató, de az Ifjúsági és Sportminisztérium három év alatt mintegy 40 milliárd forintot fordítana a diákoknak szóló, ingyenes internet-hozzáférés biztosítására - mondta az Üzleti Negyednek Szabó László, a tárca helyettes államtitkára. A minisztérium elképzelése szerint az összeg harmadát hardvertámogatásra költenék. Az internetszolgáltatók az eddig nyilvánosságra került elképzelések alapján üdvözlik a tervet.
Vágólapra másolva!

Mintegy 600 ezer fiatal, a 14-29 éves korosztály több mint negyede a célcsoportja annak a nemrég bejelentett kormányzati elképzelésnek, amely ingyenes internet-hozzáférést biztosítana a diákoknak 2004-től.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) elképzelései szerint a program kezdeti szakaszában az internet-hozzáférést a minden bizonnyal jövő év elején életbe lépő ifjúsági törvény által létrehozott ifjúsági kártya biztosítaná - mondta az Üzleti Negyednek Szabó László, a minisztérium helyettes államtitkára. A kártya tulajdonosai így oktatási intézményekből és nyilvános helyekről ingyen csatlakozhatnának a világhálóhoz. A helyettes államtitkár hozzátette: az otthoni hozzáférés biztosítása ennél sokkal bonyolultabb feladat, amire a tárca egyelőre keresi a megoldást. A világhálóra egyébként egy, az ISM által üzemeltetett ifjúsági portálon keresztül lehetne csatlakozni.

Szabó László kijelentette: számításaik szerint a program megvalósítása a következő három évben mintegy 40 milliárd forintba kerül. Az összegből egyenlő rész jutna hardvertámogatásra, a szolgáltatás igénybevételének támogatására és egyéb járulékos költségek fedezetére, amiben szerepelne a portál fenntartása is.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy egyelőre egyik magyarországi internetszolgáltatóval sem folytattak tárgyalásokat az ingyenes diákinternet-hozzáférés megvalósításáról, de az ISM a piac összes szereplőjével együtt kíván működni. Hozzátette: a program 2004-es elindítása azt igényli, hogy jövőre, az ifjúsági törvény életbe lépését követően kezdődjenek meg a tárgyalások a szolgáltatókkal.

Az Üzleti Negyed által megkérdezett internetszolgáltatók támogatják a kabinet kezdeményezését, és egyik sem tart piaci helyzetének gyengülésétől. Drajkó László, az Axelero Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az akció sikere érdekében azt, hogy a kabinet a tervezett 40 milliárd forint harmadát hardvertámogatásra fordítaná, hiszen PC-k nélkül a fiatalok nem tudnák az ingyenes hozzáférést hasznosítani. Ha a kormány a számítógépek árának harmadát támogatná, akkor három év alatt mintegy 150 ezer diák juthatna kedvezményesen computerhez. (Az Axelero Rt. az [origo] és az Üzleti Negyed kiadója - a szerk.)

Székely Herbert, az Inter.Net Kft. ügyvezetője érdekes ötletnek nevezte az ISM elképzelését, és vállalata nevében úgy nyilatkozott, alapvetően támogatná a megvalósítását. Elmondta, tizenhat ország közül, ahol az amerikai tulajdonú cég jelen van, hazánkat leszámítva eddig sehol sem vetett fel a kormányzat hasonló ötletet.

A GTS DataNet Kft. - amennyiben részt vesz a programban - ügyfélköre bővülését reméli a kormány kezdeményezésétől - mondta Varga Edit PR-menedzser. Az egyik ingyenes internetszolgáltató, a Freeweb közleményben üdvözölte az ingyenes diákinternet ötletét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ifjúsági és Sportminisztérium