Drasztikus gázáremelés az EU-csatlakozáskor?

Vágólapra másolva!
A lakossági gázárakat 65 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy tükrözzék a valós költségeket - erősítették meg a Magyar Hírlapnak energetikai szakértők. Felhívják a figyelmet arra is, hogy ismét milliárdos perekkel végződhet az ágazatban most folyó költség-felülvizsgálat. Felvetődött, hogy a kormány regionális gázszolgáltatók nyereségét ezentúl az állampapírok hozamához köti.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől ismét növekedett, ezúttal 12 százalékkal a gáz ára. Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az indokolt költségeknél a lakossági gázár ma is jóval alacsonyabb. Elsősorban azért, mert tavaly novemberben a kormányzat csak az ipari nagyfogyasztók árait emelte, a háztartásokét pedig nem. Holott az akkori, átlagosan 42 százalékos árváltozást szakértők szerint egy legalább hasonló nagyságrendű - a háztartásokat érintő - módosításnak kellett volna kiegészítenie. Az emelés elmaradása elsősorban a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt.-t sújtja.

Az ügy jelentős súlyt kapott nemrég, amikor Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a kormány gazdasági politikáját bírálta a Reuters hírügynökségnek. Erre adott válaszában Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke azt válaszolta: a Medgyessy által vázolt probléma megoldása 40-50 százalékos gáz-áremelést jelentene. Deutsch nem is járt messze az igazságtól: valójában a mai világpiaci árak mellett több mint 60 százalékos növelésre lenne szükség a lakossági áraknál - állítják a Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők

A lakossági gázárakat már most 65 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy valóban tükrözzék a költségeket - szögezte le Balog Béla, az amerikai AES csoporthoz tartozó Tiszapalkonyai Hőerőmű vezetője. (A csoport három áramtermelő és egy bánya tulajdonosa Borsodban; az amerikaiak májusban kezdett környezetvédelmi fejlesztésük ellenére a más ügyekben a kormányzattal folytatott viták miatt visszafogták itteni beruházásaikat.) Megjegyzése azzal kapcsolatban hangzott el, hogy júliustól egy százalékkal nőhet csak a Palkonyán előállított hő ára, miközben a használt tüzelőanyag földgázé 12 százalékkal drágult. Az erőművezető szerint a drasztikus áremelés uniós csatlakozásunk miatt elkerülhetetlen, mert az EU kötelezően előírja a piaci viszonyokat tükröző energiaárakat, s e téren derogációt sem kértünk. Ugyanakkor a Magyar Hírlap információi szerint jelenleg a hazai gázárak nem érik el a németországi tarifák felét sem.

Egy neve elhallgatását kérő szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ismét perekkel végződhet a gázszolgáltatók most folyó költség-felülvizsgálata. Sőt, a szakma úgy tudja, hogy a kormányzat újraértékeli a nyereségszámítás módját, s azt a magyar állampapír hozamához kötnék. Csakhogy - vetette fel a Magyar Hírlap által megkérdezettek egyike - mi köze a magyar állampapírhoz a külföldi kézen lévő gázszolgáltató társaságoknak?

Egyébiránt a gázszolgáltatók közül a privatizáció (1995) óta egyetlen társaság érte el a rendeletek által meghatározott 8 százalékos eszközarányos nyereséget, a többiek e határ alatt maradtak. A Magyar Hírlap úgy tudja, a hat hazai gázszolgáltató társaság most attól tart, hogy a - feltehetőleg két hónap múlva befejeződő - költség-felülvizsgálat után ismét kísérletet tehet a kormányzat nyereségrátájuk lefaragására. Hasonló próbálkozás történt két éve, akkor azonban a társaságok által indított több tízmilliárdos pereket elveszítette a kormányzat, s ez a tény végül is a felek megállapodásához vezetett, melyben a garantálták, hogy nem csökkenhet a szolgáltatók árrése.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)