Felemás konjunktúravárakozások

Vágólapra másolva!
A GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúraindexe áprilisban stagnált. Ezen belül érezhetően, 3 ponttal emelkedett a lakosság, 1,5 ponttal csökkent az üzleti szféra bizalmi indexe. A vállalkozásokon belül az ipari cégek várakozása romlott, a kereskedelmieké viszont kissé javult.
Vágólapra másolva!

Az ipari cégek várakozása tavaly év vége óta egyértelműen rosszabbodik, ennek mértéke azonban nem nagyon jelentős, s kisebb az EU-ban tapasztalhatónál. Áprilisban márciushoz viszonyítva romlott a termelési színvonal megítélése, az értékesítési lehetőségeké viszont lényegében stagnált, ezen belül a belföldieké minimálisan javult, az exporté hasonló mértékben gyengült.

A háztartások áprilisban kissé kedvezőbbnek értékelték saját pénzügyi helyzetüket, mint márciusban, az ország gazdasági helyzetének megítélése azonban nem változott. A következő 12 hónapban viszont már nemcsak saját, hanem az ország gazdasági helyzetének is egyre kedvezőbb változására számítanak. Áprilisban az áremelkedések további lassulását érzékelték a válaszadók, bár inflációs várakozásaik élénkültek. Kissé bővült a háztartások tartós fogyasztási cikk iránti kereslete, s a következő 12 hónapban még többet terveznek költeni e termékekre (bútor, műszaki cikk).

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

GKI Gazdaságkutató Rt.