Kamatot csökkent az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal csökkenti irányadó kamatait. Erre azért nyílik lehetőség mert a kőolaj árának csökkenése valamint az euró erősödése elősegítik az inflációs várakozások mérséklődését. Banki elemzők szerint várható volt a hétfői kamatcsökkentés, bár ennek mértékét illetően eltérőek voltak a várakozások.
Vágólapra másolva!

A MagyarNemzeti Bank hétfőn azonnali hatállyal, 0,25 százalékponttal csökkenti az irányadó kamatlábakat - tájékoztatott az MNB hétfőn reggel.

A jegybank kéthetes futamidejű betéti kamata a jelenlegi évi 11,75 százalékról 11,50 százalékra csökken.Az overnight aktív repó kamat 13,75 százalékról 13,50 százalékra, az overnight betéti kamat 9,75 százalékról 9,50 százalékra mérséklődik.

A forintforrások után képzett forinttartalékra fizetett kamatláb mértéke a jelenlegi évi 6 százalékról 5,75 százalékra, a devizaforrások után képzett forinttartalék kamata 6,50 százalékról 6,25 százalékra csökken.

Az azonnali devizavételre és egyidejűleg kötött határidős devizaeladásra jegyzett swap áraknál alkalmazott implicit kamatok a jelenlegi évi 13,75 százalékról 13,50 százalékra mérséklődnek - áll a közleményben.

Az egyéb kamatok nem változnak.

Az MNB értékelése szerint a kamatok 25 bázispontos csökkentését az tette lehetővé, hogy a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulása, a kőolaj árának csökkenése valamint az euró erősödése elősegítik az infláció, illetve az inflációs várakozások mérséklődését.

Banki elemzők szerint várható volt a jegybank irányadó kamatainak hétfői csökkentése, bár ennek mértékét illetően eltérőek voltak a várakozások.

Bihari Péter, a Budapest Bank vezető közgazdásza elmondta, hogy a jegybank hétfői döntését már az elmúlt hetekben előrevetítette a kötvénypiaci hozamok esése. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED múlt heti kamatcsökkentése is indokolttá tette az MNB lépését, mivel így az intézkedés elmaradása közvetett felértékelést eredményezett volna - tette hozzá.

Bihari Péter rámutatott, hogy a piaci szereplők egy része a hétfőn bejelentett 25 bázispontos kamatleszállításnál nagyobb mértékű mérséklésre számított, mivel a piaci kamatok ennél lényegesen nagyobb mértékben csökkentek. A hosszabb lejáratokon a kamatesés elérte az egy százalékpontot is - mondta. Bihari Péter nem hagyott kétséget afelől, hogy a jegybanki lépés tükröződni fog a banki kamatokban is, bár hozzátette, hogy ennek mértéke kétséges, hiszen az irányadó kamat csökkentését a bankok részben már előre beépítették áraikba.

Hasonlóképp vélekedett a Postabank magát megnevezni nem kívánó szakértője is. Kifejtette, hogy sem a lépés időzítése, sem mértéke nem volt meglepő, a piac erre számított. Az elemző hozzátette: amennyiben a következő hónapokban kedvezően alakul az infláció, további kamatmérséklés várható.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB