Tovább csökkent a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban a tizenkét havi infláció szeptemberben 2,1 százalékra lassult az augusztusi 2,6 százalékról - közölte előzetes becslését kedden a szövetségi statisztikai hivatal, az eddig ismeretlen hat német tartományi adatokra alapozva. A szeptemberi német inflációs adat a legkisebb tavaly szeptember óta, amikor 2,5 százalék volt tizenkét hónapra.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a fogyasztói árak nem változtak az egy hónappal korábbi időszakhoz képest. Augusztusban 0,2 százalékos árcsökkenést mértek az országban. Az infláció ugyancsak változatlan volt szeptemberben, és 2,1 százalékod drágulást jelzett tavaly szeptemberhez képest.

A szeptemberi német végleges adat várhatóan igen megközelíti majd az Európai Központi Bank (EKB) két százalékos tizenkét havi adatát, ami idén a negyedik kamatcsökkentést eredményezheti. A jegybankok hasonló könnyítéseivel összhangban az EKB utoljára szeptember 17-én csökkentette az irányadó kamatminimumát, fél százalékponttal 3,75 százalékra.

Az EKB véleménye szerint a tavasszal megugrott infláció csak átmeneti jelenség. A német infláció májusban tetőzött, tizenkét hónapra 3,5 százalékon. Júniusban 3,1 százalékos volt, majd júliusban (augusztushoz hasonlóan) 2,6 százalékos.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Szövetségi statisztikai hivatal

Federal Reserve

EKB

Korábban:

A Fed és az EKB is csökkentette irányadó kamatait
(2001. szeptember 17.)

Stagnált a német gazdaság
(2001. augusztus 23.)