Korrekció a világ tőzsdéin

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers és a Merrill Lynch befektetési társaság elemzése szerint is recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság a második félévben. A világ tőzsdéin ennek ellenére hétfőn kitűnő volt a hangulat, ami egyrészt az esedékes korrekcióval, másrészt a Goldman Sachs befolyásos elemzőjének részvényvételre való buzdításával hozható összefüggésbe.
Vágólapra másolva!

A Lehman Brothers egyik vezető szakértője szerint az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet a második félévben, a harmadik és a negyedik negyedévi GDP-növekedés egyaránt mínusz 1,5 százalékos lehet. Hasonló megállapításra jutott a Merrill Lynch is. A befektetési társaság vezető elemzője szerint az amerikai gazdaság már a recesszió időszakát éli, habár annak csak egy árnyaltabb fajtáját. Bruce Steinberg hozzátette, hogy az idei 3. és 4. negyedévre egyaránt a GDP 1 százalékos csökkenését várják, ami megfelel a recesszió általuk követett definíciójának, azaz recessziót jelent, ha a GDP két egymást követő negyedévben negatív értéket mutat.

Álláspontjukat a kiskereskedelmi eladások várhatóan jelentős visszaesésével, az idegenforgalmi bevételek korábbi várakozásoktól jóval elmaradó értékével, valamint - a drasztikus elbocsátások által indukált - várhatóan szignifikáns visszaesést mutató fogyasztói költekezésekkel magyarázták.

Ez utóbbi felvetésre már ma választ kaphatunk, hiszen kedden jelenik meg a terrortámadások utáni első fogyasztói bizalmi index a tengerentúlon. Csütörtökön követi ezt a tartós fogyasztási javak mutatója, valamint a pénteki üzleti bizalmi index és a GDP harmadik revíziója. Ez utóbbi könnyen lehet, hogy további negatív módosulást fog mutatni - vélik az Eastbrókers Rt. elemzői.

A vezető New York-i gazdaságkutató csoport, a Conference Board már hétfőn közzétette vezető mutatóinak augusztusi összesített adatát az USA gazdasági kilátásairól. Ebben - miként az elemzők várakozásaikban is szerepelt - 0,3 százalékpontnyi visszaesést jelez. A mutató a júliusi 109,9 pontról 109,6-ra süllyedt.

Hétfőn mindezek ellenére jó hangulat uralkodott a világ tőzsdéin. Egyrészt a múlt heti, összességében 15 százalékos amerikai esés után várható volt a korrekció, másrészt ezúttal a negatív vállalatinyereség-előrejelzések is elmaradtak. A vezető nyugat-európai indexek 3-5 százalékos emelkedést tudtak felmutatni az amerikai nyitásig. Némi tétovázás után New York is lendületbe jött, a pesti "becsengetés" előtt a DJIA 2,6, míg a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq indexe 2,86 százalékos nyereségben volt.

A befektetők jókedvéhez a korrekciós hangulat mellett hozzájárult a Goldman Sachs mérvadó befektetési szakemberének optimizmusa is. Abby Cohen azt javasolta hétfőn a befektetőknek, hogy portfóliójukban növeljék a részvények súlyát, mivel azok ára jelentősen csökkent a múlt héten. Portfólióajánlatában Cohan a részvények súlyát a jelenlegi 70 százalékról 75 százalékra javasolta növelni, miközben a kötvényekét 27 százalékról 22 százalékra csökkenteni. A fennmaradó 3 százalékot továbbra is áruban ajánlja tartani.

Európai szakemberek egyelőre nem igazán osztják tengerentúli kollégájuk véleményét. A Raiffeisen Zentralbank vezető elemzője úgy vélte, hogy a hosszú távú és kis befektetőknek még korai most részvényvásárlásba kezdeni, s érdemes lemondani az esetleges első feljavulás hasznáról, mert még hónapokig erősen ingadozóak lesznek az árfolyamok. Peter Brezinschek egyelőre a gyógyszeripari, élelmiszer-ipari, háztartási cikkeket gyártó és távközlési cégek részvényeit javasolja vásárolni, s azt ajánlja, hogy az információtechnológiai szektorban a gondokkal küzdő hardvergyártók helyett inkább az adattárolókat és a távközlési cikkeket gyártó vállalatokat részesítsék előnyben.

Az osztrák befektetési bank szerint a részvények árfolyamainak fellendülése csak év végére várható, de addig még 5-10 százalékos veszteséggel kell számolni, s tőzsdei szempontból a 2002. év sem lesz nagyon bőkezű.

(Magyar Hírlap)