Kimutatható törvényszegések a felvételi interjúk anyagában<BR/>

Vágólapra másolva!
A humánpolitikai szakember, ha éppen álláskeresői minőségben jelenik meg egy cégnél, tapasztalatai alapján könnyebben észleli, ha az interjúztató szabálytalan, esetleg törvénytelen kérdéseket tesz fel neki. A www.monster.com nevű internetes honlap szerint a jelöltnek azonnali reakciójával kell jeleznie: tetten érte a kérdezőt, bár előfordulhat, hogy ez az álláslehetőség elvesztését eredményezi majd. Nincs kizárva azonban, hogy egy tudatosan állított csapdát sikerült így kikerülnie.
Vágólapra másolva!

Tegyük fel, hogy a humánpolitikai (HR) szakértő éppen munkát keres. Az interjú folyamán feltesznek neki egy törvényellenes kérdést a családi állapotára és családi kötelezettségeire vonatkozóan. Mit tenne ekkor?

HR-szakértőként az ember nap mint nap interjúkat folytat és elősegíti cégénél az új emberek felvételét. Esetünkben épp ő került a munkaerőpiacra, és éppen egy olyan vállalatnál van meghallgatáson, amelynél szerinte nagy reményekkel pályázik. Az interjú során viszont "égbekiáltóan" törvényelleneset kérdeznek, a faggatózás a házassági állapotára és családi kötelezettségeire vonatkozik. Az interjúztató viszont ott ül szemben, és várja a választ erre a törvénybe ütköző kérdésre. Mit csináljunk ilyenkor?

A szakértő szerint amikor a HR-szakember feltesz a meghallgatás során egy ilyen kérdést, az egyszerre kellemetlen és abszurd helyzet is egyben. Mindenképpen fontos megjegyeznünk az interjúztatónak, hogy kérdésfeltevése szakmailag áthágja a törvényes (és etikus) mércét. Semmiképpen se kerüljük ki vagy ugorjuk át egyszerűen a kérdést, hanem oldjuk meg ezt a ballépést nyílt módon. A kérdező reakciója mindenképpen érdekes lesz, és valószínűleg ezzel okot is adhatunk majd arra, hogy megszakadjon az interjú folyamata. Végső soron akarunk-e HR-esként dolgozni egy olyan cégnél, ahol az interjúkat ilyen módszerrel vezetik le?

A házassági állapotra és családi kötelezettségre vonatkozó törvényellenes kérdések nyomán minden gyors felfogású jelölt sárga lapot vesz elő, mint a focimeccset levezető bíró a játékosok durvaságát követően -, majd felmutatja azt kérdezőjének. Az interjúztató reakciója függvényében fordulhatunk esetlegesen az ő főnökéhez vagy a cég tulajdonosához, hogy tájékoztassuk az incidensről.

Ilyen helyzet azonban akár csapda is lehet, hiszen néhány cég abból a célból tesz fel ilyen törvénybe ütköző kérdéseket, hogy próbára tegye a HR-szakértői posztra pályázó jelöltek készségeit és rátermettségét. Tehát rámutatva az interjúztatók hibájára, gyors reagálásunk akár elérhetővé is teheti számunkra a hőn áhított állást.

Bárdi Éva

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Karriercentrum