Jelentősen nőtt a magyar-horvát áruforgalom

Vágólapra másolva!
Az idei év első hét hónapjában 122 millió dollárra nőtt a magyar-horvát áruforgalom, ami 20 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakában elért értéknél. Az agrártermékek forgalma 50 százalékkal nőtt,  a magyar import pedig elérte a 35 millió dollárt. A két ország közötti áruforgalom, az április óta alkalmazott szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően nőtt meg jelentősen. 
Vágólapra másolva!

A magyar-horvát áruforgalom jelentősen nőtt a 2001. április 1-je óta ideiglenesen alkalmazott szabadkereskedelmi megállapodással - állapította meg a megállapodás végrehajtását felügyelő vegyes bizottság szerdán, Budapesten.

A magyar kivitel értéke a horvát vámkedvezményeknek köszönhetően - az elmúlt évek stagnálását követően - 2001 első hét hónapjában több mint 20 százalékkal, 99 millió dollárról 122 millió dollárra emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

Az agrártermék szállítások 50 százalékkal bővültek. A magyar behozatal július végéig elérte a 35 millió dollárt. Elsősorban a textil- és faipari termékek importja növekedett.

A tájékoztató kiemeli, hogy jövőre a szabadkereskedelmi megállapodás alapján további könnyítések lesznek, ami újabb lendületet adhat a forgalom növekedésének. Január 1-jétől teljes körű kölcsönös vámmentesség lép életbe az ipari termékeknél. Bővül a magyar agrárexportot érintő kedvezmények mértéke is a tovább csökkenő horvát vámok, illetve újabb cikkeknél alkalmazandó kedvezményes kvóták révén.

(MTI)

Korábban:

Aláírták a magyar-horvát szabadkereskedelmi megállapodást
(2001. február 22.)