Az előzetes adatnál is több a folyó mérleg többlete

Vágólapra másolva!
A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg 191 millió eurós többlettel zárt júliusban, így az első hét havi deficit 624 millió euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A folyó mérleg szeptember elején közzétett előzetes, júliusi többlete 175 millió euró, az első hét havi deficit 640 millió euró volt. Az ország devizában fennálló nettó adóssága a tulajdonosi hitelek nélkül július végén 4,416 milliárd euró volt.
Vágólapra másolva!

A folyó mérleg hiánya júniusban a végleges adatok szerint 341 millió euró, az első hat hónapban 815 millió euró volt.

Az áruforgalmi egyenleg ez év hetedik hónapjában 110 millió eurós deficitet mutatott, így a külkereskedelmi áruforgalomban a jegybank adatai szerint idén az első hét hónapban 1,074 milliárd euró deficit alakult ki. Idén júniusban az áruforgalmi hiány 210 millió eurót ért el, míg tavaly júliusban a deficit 194 millió euró volt. Az elmúlt év első hét hónapjában a jegybank adatai szerint 1,132 milliárd eurós hiány jelentkezett.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege idén a hetedik hónapban 262 millió euró többlet volt, így az első hét hónapban 180 millió eurós többlet keletkezett. Ezzel szemben tavaly júliusban a szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 184 millió euró többletet jelzett, míg az elmúlt év első hét havi többlete mindössze 6 millió euró volt.

Az év első hét hónapjában igen jól teljesített az idegenforgalom. Júliusban az idegenforgalmi egyenleg 354 millió eurós többlettel zárt, így az idegenforgalmi egyenleg első hét havi többlete 1,549 milliárd eurót ért el. Tavaly júliusban a turisztikai szufficit 290 millió euró volt, míg 2000 első hét hónapjában az idegenforgalom bevételi többlete 1,337 milliárd eurót tett ki.

A nem adóssággeneráló tőketételeknél júliusban 18 millió euró nettó forrásbeáramlás jelentkezett, így idén az első hét hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 575 millió euró többletet, azaz nettó forrásbeáramlást jelzett. Ez év júniusában a nettó forrásbeáramlás 90 millió euró volt. Tavaly júliusban még a nem adóssággeneráló finanszírozás 87 millió euró nettó forráskiáramlással zárt, tavaly az első hét hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 413 millió euró többletet mutatott.

A bankrendszeren keresztül pénzben tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 23 millió euró Magyarországra, és ezzel párhuzamosan 11 millió euró Magyarországról külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki júliusban. Így a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke ez év hetedik hónapjában 12 millió euró volt, ennek első hét havi egyenlege 474 millió eurót mutatott. Tavaly a részvény- és egyéb tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló befektetések júliusban 11 millió eurót mutattak, míg egyenlegük tavaly az első hét hónapban 720 millió euró nettó tőkebefektetést jelzett Magyarországra.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió-befektetések idén júliusban 6 millió euró nettó forrásbeáramlással zártak, így az első hét havi egyenleg 101 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott.

A jegybank azt is közölte, hogy az ország devizában fennálló nettó adóssága tulajdonosi hitelek nélkül július végén 4,416 milliárd euró volt. Egy hónappal korábban a hasonlóan számított nettó adósság 4,461 milliárd eurót tett ki. Az ország devizában fennálló nettó adóssága - a tulajdonosi hitelek nélkül - tavaly július végén 6,378 milliárd euró volt.

(MTI)

Ajánlat:

MNB