Alacsony infláció az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Augusztusban, a 0,2 százalékos várakozásokhoz képest 0,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árszint az Egyesült Államokban. Az élelmiszerek és az energiahordozók nélkül számolt magindex 0,2 százalékkal emelkedett - közölte kedden az amerikai munkaügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 0,2 százalékos átfogó és ugyanilyen mértékű maginflációt jósolt a múlt hónapra. Júliusban 0,3 százalékos átfogó árcsökkenést mértek, a maginfláció pedig abban a hónapban is 0,2 százalékos volt.

Éves összevetésben nulla százalékos volt az infláció a múlt hónapban. A rendkívül kedvező inflációs összkép, elemzők szerint bőséges mozgásteret kínál a szövetségi jegybanknak a további kamatcsökkentésekhez.

A munkaügyi minisztérium keddi jelentése szerint az enyhe augusztusi inflációban elsősorban az energiaárak 1,9 százalékos esésének volt szerepe. Az energiahordozók már júliusban is 5,6 százalékkal olcsóbbodtak. A gázolaj ára például 2,4%-kal csökkent, a júliusi 11%-kos árcsökkenése után. Az átfogó inflációnál erősebb magindexben ugyanakkor a lakásárak emelkedése volt a fő tényező. Az átlagos heti átlagbér augusztusban reálértéken 0,3 százalékkal nőtt augusztusban.

A várakozásoknál jobb inflációs adatok után nem valószínű, hogy a Federal Reserve (Fed) ismét kamatot csökkentene. A Fed idén már nyolc alkalommal csökkentette az irányadó kamatlábat, de a kedvező inflációs adat feltehetőleg jó hatással lesz a piacra.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve

EKB

Korábban:

Ötven bázisponttal csökkentette irányadó kamatait a Fed
2001. szeptember 17., hétfő, 14.39

Az angol és a japán jegybank is kamatot csökkentett
2001. szeptember 18., kedd, 13.09

A Fed és az EKB is csökkentette irányadó kamatait
2001. szeptember 17., hétfő, 14.39