Rendben mennek az olajszállítások az Egyesült Államokba

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok három legnagyobb külföldi olajellátójának szállítmányai szerdán is zavartalanul érkeztek az amerikai kikötőkbe. Szaud-Arábia, Irak és Kuvait naponta hárommillió hordó olajat exportál az Egyesült Államokba, a világ legnagyobb olajfogyasztó országába.
Vágólapra másolva!

Az üzletmenet a szokásos mederben zajlik, de ha az Egyesült Államoknak több olajra lenne szüksége, akkor készek vagyunk azt is szállítani - mondta egy meg nem nevezett öbölbeli illetékes a Reuters hírügynökségnek.

A fő szállító Szaud-Arábia, napi 1,7 millió hordó amerikai exporttal. A második Irak, napi 740 ezer hordóval. Az ENSZ olajat-élelmiszerért programja keretében rendben mennek a szállítások - mondta egy iraki illetékes a hírügynökségnek szerda reggel. A harmadik helyezett Kuvait napi 255 ezer hordó olajat exportál az Egyesült Államokba.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 29,10 dollár volt szerdán fél tízkor a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) októberi szállításra, 4 centtel drágább a keddi záróhoz képest.

(Üzleti Negyed)