Az EKB megnyugtatta a piacot

Vágólapra másolva!
Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint, a bank pénzügypolitikája lehetővé teszi jövőre a visszatérést a két százalék alatti inflációhoz. Becslése szerint korlátozott fellendülés várható jövőre az Európai Unió területén. A bank szerdán gyors repotenderrel nyugtatta meg a pánikhangulatot az unióban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának adott tájékoztatójában Duisenberg elmondta, hogy a tagországok jegybank elnökeiből álló kormányzótanács csütörtökön fogja felmérni az Egyesült Államok ellen intézett terrorista támadás-sorozat hatását a tőkepiacokra és a világgazdaságra.

A bankelnök leszögezte: nincs szükség hirtelen pénzügypolitikai módosításra, hiszen azzal csak a pánikot növelné a testület. Az EKB szerda reggel rövid lejáratú hitelárveréssel (repotender) sikeresen megnyugtatta a piacot, 4,25 százalékos kamatot kínálva. Ezt megelőzően a napikamatok elérték az 5,15 százalékot. A bank összesen 69,281 milliárd eurónyi egynapos hitelt pumpált a piacra.

Nem zárunk ki semmiféle beavatkozást az Egyesült Államok megsegítésére, ha kérik - tette még hozzá Duisenberg.

(MTI)