A Financial Times a régió gazdaságának lassulására számít

Vágólapra másolva!
Egyértelmű jelei mutatkoznak a közép-kelet-európai gazdaságok lassulásának is - állapította meg keddi számában a Financial Times. A térség gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseket 3,4-4 százalékról 3 százalékra módosították.
Vágólapra másolva!

A nagy befolyású gazdasági napilap az optimista gazdasági várakozások végének előjeleként értékelte, amikor a Borsodchem bejelentette, hogy a nyugat-európai kereslet csökkenése miatt alacsonyabb profitra számít. A lap jelentése szerint ugyan az amerikai visszaesés közvetlenül nem volt negatív hatással a kelet-közép-európai gazdaságokra, de a nyugat-európai gazdaság szűkülése érzékenyen érintette Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Lengyelországot. Ezen országoknak fő exportpiaca ugyanis Nyugat-Európa. A gazdasági előrejelzések ezért az eredeti 3,5-4 százalékról 3 százalékra módosították a GDP várható bővülését. A legnagyobb visszaesést Lengyelországban várják, ahol a tavalyi 4,1 százalékról idén 2-re esik vissza a növekedés. Magyarországon a kormány hivatalos előrejelzése 4,5 százalék.

A visszaesés annak ellenére a legnagyobb Lengyelországban, hogy óriási belső piaca miatt kisebb hatással van rá a nyugati kereslet szűkülése. A lengyel export a GDP mindössze 20 százalékát teszi ki, míg Szlovéniában ez az arány 60 százalék.

A térség kivitele továbbra is fejlődik - Magyarország esetében például 25 százalékkal nőtt - a legfrissebb adatok azonban egyértelmű lassulást tükröznek. Csehországban júliusban csak 13,7 százalékkal nőtt a kivitel, tavaly mért 19,1 százalékkal szemben, míg Lengyelországban az év eleji 14 százalékos exportnövekedés helyett júniusban 5,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A lap közgazdászokra hivatkozva megjegyzi, hogy a júniusi adatok lehet, hogy csak egyszeri alkalomra szólnak, de a tendencia egyértelműen a lassulás felé mutat. Ugyanakkor, ha az EU gazdasági visszaesése nem torkollik recesszióba, Közép- és Kelet-Európa továbbra is képes lesz növelni exportját, mivel egyre nagyobb piacot képes elhódítani más, elsősorban ázsiai exportőröktől.

A lap szerint a közép-európai versenyelőny oka az egyre gyorsabban növekvő külföldi tőkebefektetés, amely jelentősen javítja a termelékenységet. Az export egyre nagyobb része származik multinacionális cégek által modernizált gyárakból és az általuk képzett munkásoktól és menedzserektől. Fontos az is, hogy a multik belső forgalma szintén kevésbé érzékeny a piacok szűkülésére. Példaként említi, hogy a Volkswagen saját gyártású autókat és alkatrészeket importál Csehországból és Szlovákiából Németországba. Az Economist Intelligence Unit előrejelzése szerint azonban a kivitel növekedése az év egészére számítva 10 százalékosra fog csökkenni a tavalyi 20-25 százalékról.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)