Nincs megállapodás a minimálbérről

Vágólapra másolva!
Nem jött létre megállapodás a jövőre kötelező minimálbér mértékéről az Országos Munkaügyi Tanács hétfői ülésén. A kormány 50 ezer, a munkavállalók képviselői 57 500 forintos minimálbért tartanak szükségesnek, míg a munkaadók a legalacsonyabb fizetés adómentességét szeretnék elérni. A felek megegyeztek viszont a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.
Vágólapra másolva!

A kormányzat a kétéves költségvetésben szereplő 50 ezer forintos minimálbért tartja megalapozottnak. Ennél magasabb értéket is elfogadna akkor, ha alkalmazása a versenyszférában nem jelentene bevételkiesést vagy többletkiadást a központi költségvetésnek. A közszférában viszont vállalná az 50 ezer forintnál is magasabb minimálbér terheit.

A munkavállalói oldal bruttó 57 500 forintra javasolja felemelni a jelenlegi 40 ezer forintos minimálbért, mert ez biztosítaná a létminimumnak is megfelelő 42 ezer forintos nettó legalacsonyabb fizetést, és ez a szint felelne meg annak az európai uniós elvárásnak is, hogy a nettó minimálbér érje el a nettó átlagkereset 60 százalékát.

A munkaadói oldal szerint ezt a nettó értéket úgy is el lehetne érni, hogy a kormány nem számítana személyi jövedelemadó-bevételre a minimálbér szintjéig, és átvállalná az ekkora fizetéssel bejelentett dolgozók járulékterheit.

A kormányzati oldal a vitában ne vállalt kötelezettségeket a jövő évi költségvetési többletbevételeire. Javasolta viszont, hogy a jelenleginél hatékonyabb kompenzációs rendszerrel csökkentsék a minimálbér-emelést nehezen megvalósító vállalkozások terheit.

Az alku pénteken folytatódik.

Az ülésen viszont egyezség jött létre a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről. Ezek szerint augusztus 10-én, szombaton munkanap, augusztus 19-én, hétfőn pedig pihenőnap lesz. A másik változásra december 24-én, kedden kerül sor: akkor pihenőnap lesz, és december 28-án, szombaton munkanap.

(MTI)

Korábban:

A minimálbér-emelésen a költségvetés nyer
(2001. szeptember 10.)