Állami támogatás az almatermesztőknek

Vágólapra másolva!
A kormány 2,4 milliárd forinttal - differenciáltan - támogatja idén az alma felvásárlását. Csak a szabolcsi, borsodi, hajdúsági megyék gazdái várhatnak segítséget. Ezt maga a kormányfő jelentette be pénteki nyíregyházi útján, de ennél több részletet nem lehetett megtudni a tervezetről. Az alma terméktanács eredetileg kilónként 9 forintos állami hozzájárulást kért a felvásárláshoz.
Vágólapra másolva!

Idén a kormány - a tavalyi 2,25 milliárd után - 2,4 milliárd forinttal támogatja az almatermelőket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Azonkívül, hogy van pénz almára, más részletet nem is lehetett megtudni a kormányzat döntéséről. A felemásra sikeredett bejelentéssel Orbán Viktor tegnapi nyíregyházi útjáig kellett várni, mert a fontos - több tízezer termelőt érintő - döntést a kormányfő maga akarta nyilvánosságra hozni.

Hogy lesz pénz, azt már a keddi ülésén elhatározta a kormány, de az összeg elosztásának, igénybevételének részleteiről még tegnap délután sem sikerült információhoz jutni. A Magyar Hírlap szerint péntek reggel Vonza András agrárminiszter és a kormányfő több lehetséges támogatási variációval a zsebükben indultak útnak Nyíregyházára.

A variációk között szerepelt az a lehetséges - bár a szakemberek szerint később vitára okot adó - változat, amelynek elfogadására lehet következtetni Orbán tegnapi szavaiból. Ugyanis bejelentette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye almatermelőinek 1,2-1,2 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetés általános tartalékából és az agrártárca büdzséjéből. Azaz a három megye 18-20 ezer hektárnyi almáskertjének tulajdonosai hektáronként 120 ezer forintos támogatásra számíthatnak. Kérdés, hogy más megyék termelői mit szólnak majd ehhez. Zala, Bács, Vas megye termelői ugyanis egy fillérhez nem juthatnak hozzá. Legalábbis a kormányfő szavaiból ezt a következtetést lehet levonni.

Nem derült ki, hogy a pénzt az értékesített mennyiség vagy termőterület alapján lehet majd igényelni, s hogy annak fajlagos mértéke mennyi, azt az agrártárca több szakértője sem volt képes tegnap délutánig megmondani. (Az FVM-ből származó információink inkább a terület alapú támogatást feltételezi.) Orbán és Vonza ad hoc jellegű döntését valószínűsíti, hogy az alma terméktanács vezetői sem tudtak információt szerezni a támogatási konstrukció részleteiről és a döntést nem tárgyalta az agrárpiaci rendtartási tárcaközi bizottság sem.

A terméktanács hetekkel ezelőtt kért az étkezési és az ipari alma felvásárlásához egységesen 9 forint támogatást kilónként. Jakab Ferenc, a terméktanács soros elnöke ezt lapunknak azzal magyarázta, hogy a magyar almasűrítmény-exportőrök képtelenek a külpiacon értékesíteni terméküket. Az EU, illetve Németország ugyanis a magyar árnál 15 százalékkal olcsóbban jut az idén sűrítményhez. Ennek hátterében agrárdiplomáciai bonyodalmak húzódnak meg: míg Lengyelország és Szlovénia el tudta érni, hogy vámmentesen exportálhasson az unió piacára, addig a magyar almakészítményt 6-7 százalékos vámteher sújtja. Ráadásul a szállítási költségek is magasabbak.

O. Horváth György/Szalay Rita

(Magyar Hírlap)