Két változat a kötelező biztosítás emelésére

Vágólapra másolva!
Kétséges a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások jövő évi emelésének maximumáról szóló pénzügyminiszteri rendelet szeptemberi megjelenése. Az emelésre a PSZÁF két változatot terjesztett elő, az egyik több mint 8, a másik pedig kevesebb mint 5 százalékos emelést tenne lehetővé.
Vágólapra másolva!

Kétséges, hogy szeptember 15-éig megjelenik-e az a pénzügyminiszteri rendelet, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások jövő évi díjemelésének felső határát határozza meg. A Napi Gazdaság információi szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két változatot terjesztett a Gápjármű-felelősségbiztosítási Bizottság (GFB) elé, közülük az "A" változat több mint 8, a "B" változat pedig kevesebb mint 5 százalékos díjemelést tenne lehetővé 2002-ben.

A tavaly kelt kormányrendelet - egy utolsó pillanatban bekerült passzus szerint - a pénzügyminiszter feladatává teszi, hogy meghatározza a következő évre a maximális díjemelés mértékét. Ezzel a kötelező díjképzésének liberalizációja a korábbi tervekkel ellentétben csak részlegesen valósulhatott meg.

A jövő évi díjemelést illetően a PSZÁF két változatot terjesztett a GFB elé a múlt pénteki ülésen - értesült a Napi Gazdaság.

A legmagasabb elfogadható díjemelés mértékének meghatározásánál öt szempontot vettek figyelembe a felügyelet szakemberei, az infláció mellett más díjnövelő és -csökkentő tényezőkkel is kalkulálva. A szakemberek mindkét változatnál 8 százalék körüli inflációval számoltak, értesülések szerint inkább a Gazdaságkutató Intézet prognózisát véve alapul, mint a jegybankét. A számításnál 2002-re a javítási költsége 7-9, az alkatrészárak 2-4, a használtautó-árak 1-3, míg az új gépkocsik árának 2-4 százalékos növekedésével számoltak.

Díjcsökkentő tényezőként vették figyelembe, hogy a felügyelet és a biztosítotti oldal véleménye szerint az üzletágat illetően a biztosítók költségeik csökkentésével alacsonyabb díjjal kalkulálhatnának. Ugyanakkor az egyik változat magasabb díjbevétellel számol, mivel a feltételezés szerint a BM a korábbinál hatékonyabban szűri ki a díjat nem fizető autósokat, akik így kénytelenek fizetni.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a biztosítók a legmagasabb emelést lehetővé tévő 8 százalék fölötti limitet fogadták el - ők maguk ennél is nagyobb emelést tartottak indokoltnak.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF

Pénzügyminisztérium

Az Üzleti Negyed Autóbiztosítás oldala