Bíróság előtt az M7-es ügye

Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordul a Strabag építőipari cég, amiért közbeszerzési eljárás nélkül kötöttek szerződéseket az M7-es autópálya építésére és felújítására - jelentette a Világgazdaság. A jogi lépésre azért került sor, mert a közbeszerzési döntőbizottság korábban elutasította a Strabag jogorvoslati kérelmét az ügyben. 
Vágólapra másolva!

Bírósági eljárás fog dönteni a Strabag és az NA Rt. vitájában, a közbeszerzési eljárás nélküli pályaépítés ügyében. Amint arról az Üzleti Negyed korábban már hírt adott, az NA Rt. a Magyar Autópálya-építő Konzorciumot (MAK) bízta meg a mintegy 31 milliárd forintos beruházás kivitelezésével.

A Strabag szerint az NA Rt. a közbeszerzés hatálya alá eső társaság. Az autópálya pedig kizárólagos állami tulajdon, tehát minden azzal kapcsolatos beruházás esetén a közbeszerzési jogszabály által előírt módon kell eljárni.

A közbeszerzési döntőbizottság azonban elutasította a Strabag jogorvoslati kérelmét. Álláspontja szerint az NA Rt. nem tekinthető a közbeszerzési törvény alá eső társaságnak. Bár a kormány kezességet vállalt az NA Rt. által koordinált hitelek adósságszolgálatából fakadó fizetési kötelezettségért, az erről szóló határozatban nem esik szó a közbeszerzési törvény alkalmazandóságáról.

A közbeszerzési bizottság döntését a Strabag Rt. a bíróságon támadta meg. Jelenleg a Strabag az egyetlen olyan építőipari cég, mely jogi útra terelte az ügyet.

(MTI)

Korábban

Nem késik az M7-es felújítása