A vártnál kisebb az amerikai termelékenységi növekedés

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektorainak termelékenysége  - a kiigazított adatok szerint - 2,1 százalékkal nőtt az idei év második negyedévében. Az előzetes becslés 2,5 százalékos, az elemzői konszenzus pedig 2 százalékos növekedést valószínűsített erre az időszakra.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben szezonális kiigazítással 2,1 százalékkal javult az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektorainak termelékenysége éves összevetésben - közölte szerdán a washingtoni munkaügyi minisztérium szerdán közzétett, felülvizsgált adatai szerint.

Az első hivatalos becslés 2,5 százalékos termelékenység-növekedésről szólt, míg a Dow Jones/CNBC elemzői konszenzusa 2,0 százalékos felülvizsgált adatot valószínűsített. Az első negyedévben 0,1 százalékos volt az átlagos éves termelékenység-javulás az amerikai ipari és szolgáltatási szféra egészében.

A második negyedévi felülvizsgált átfogó átlagon belül a feldolgozó szektor termelékenysége 1,1 százalékkal javult az első becslésben közölt 0,2 százalékos éves visszaesés helyett.

Elemzők szerint a felülvizsgálat után is kedvező termelékenység-növekedési ütem a lassú inflációval együtt bőséges mozgásteret hagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára az esetleges októberi újabb kamatcsökkentéshez. A Fed január 3-a óta eddig hét menetben, összesen 300 bázisponttal 3,5 százalékra - 1994 áprilisa óta a legalacsonyabbra - csökkentette irányadó egynapos kamatát, válaszul az amerikai gazdasági növekedés megtorpanásszerű lassulására.

A szerdai adatok szerint a mezőgazdaságon kívüli szektorokban éves összevetésben 4,8 százalékkal nőttek az átlagos órabérek a második negyedévben az első negyedévi 5,1 százalékos éves növekedés után.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve

Amerikai Munkaügyi Minisztérium