Vágólapra másolva!
Az Országgyűlésnek benyújtott pénzügyi törvények módosító csomagján belül, a Pénzügyminisztérium (PM) megváltoztatná a vámtörvényt is, ezen belül a nem kereskedelmi jellegű áru meghatározását is - derül ki a tárca előterjesztéséből. A tervek szerint például a jövőben személyenként és évenként egy személygépkocsit lehetne behozni az országba, csökkenne ugyanakkor a dohányáruk szállítható mennyisége.
Vágólapra másolva!

Némileg módosulhat a nem kereskedelmi jellegű vámárú illetve áru fogalma, amit az Európai Uniós jogharmonizációval, illetve a magyar devizajogszabályok liberalizációjával indokol a szaktárca. Így, ha az országgyűlés elfogadja, a jövőben személyenként és évenként egy személygépkocsi hozható be, illetve vihető ki az országból míg a jelenlegi szabályozás szigorúbb, mivel családonként engedélyezi egy autó behozatalát nem kereskedelmi forgalomban.

Enyhül a szeszes italokkal kapcsolatos szabályozás is, mivel a módosítás után 5 liter sör, illetve 1-1 liter bor és egyéb szeszes ital mellett, további 1 liter pezsgő és 1 liter köztes alkoholtermék forgalmát is engedélyezi.

A dohánygyártmányok nem kereskedelmi forgalomban szállítható mennyisége ugyanakkor szűkül. Jelenleg 500 darab szivarkát, vagy 100 darab szivart, vagy 500 gramm dohányfüvet lehetett behozni illetve kivinni, míg a módosítás szerint ez 200 darab cigarettára, vagy 100 darab szivarkára, vagy 50 darab szivarra, vagy 250 gramm dohányfűre csökken.

A nem kereskedelmi forgalomban behozott árú fogalma nem azonos az úti holmiéval, amelyet vámmentesen hozhatnak be a turisták Magyarországra. Kedvező változás lehet, hogy az egyéb árukból, vámárukból a hatályos szabályozás szerint 5000 forint értékhatárig fajtánként 10 darab forgalmát engedélyezi, ami a módosítás után 1000 forintra csökken, ám darabszáma 50-re nő.

A jelenlegi szabály szerint a felső értékhatár 50 ezer forint, és e felett egy árura, illetve vámárura vonatkozik. A módosítás 100 ezer forintig fajtánként 2 darab, míg e felett 1 darab áru mozgását engedélyezi nem kereskedelmi forgalomban.

A javaslat szerint, a nem kereskedelmi jellegű vámárukra - a gépjárművet, a szeszes italokat, a kávét és a dohánytermékeket kivéve - alkalmazott egységes vámtétel a jelenlegi 10 százalékról 8 százalékra csökken. Emellett a nem kereskedelmi forgalomban is biztosítja a törvény módosítás, a nemzetközi egyezményben meghatározott kedvezményes vámtétel alkalmazásának lehetőségét, igazolt származás esetén.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium