Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megint ketyeg a "búzabomba"

Vágólapra másolva!
Pang a gabonapiac, eközben január óta felére esett a tőzsdén a kukorica, harmadával a búza ára. A termelők nem adják 20-23 ezer forintért a terményt, a kereskedők pedig további áresésben, illetve kormányzati intézkedésekben reménykednek. A Magyar Agrárkamara szerint széteshet a piac, ha egy-két héten belül a kormány nem gondoskodik 1,1 millió tonna búza kivitelének feltételeiről.
Vágólapra másolva!

Az idén jó a búzatermés, s máris gondot okoz az utóbbi három évben szokatlan 4,6-5 millió tonna körüli össztermés. A hazai igények ugyanis 3-3,2 millió tonnát tesznek ki, ezáltal 1,6-2 millió tonna "felesleg" keletkezik. Azaz ennyi az exportálható mennyiség.

A bő termés mellett szűkölködik a piac üzletkötésekben: a termelők a mai fizikai piacon kialakult 20-23 ezer forintos tonnánkénti árakon nem adják a termést, míg a kereskedők is várnak, egyrészt további árcsökkenésre, még inkább állami szerepvállalásra, nevezetesen exporttámogatásra.

A termelői képviseletek szerint a búza tonnánkénti önköltsége 24,5-25 ezer forint mozog a mostani 4-4,5 tonnás hektárankénti hozamok mellett. Az exportárak magyar határon 95 dollárt tesznek ki, ez a termelő telephelyén a szállítási költségek miatt 83 dollárra csökken, ami 23,8 ezer forintnak felel meg. Azaz a termelők az exportra vásárolt búzán veszteséget érnének el ezen az áron. Az sem várható el, hogy a külkereskedők vállalják fel a deficitet, s inkább nem kötnek üzletet.

A patthelyzetben mindenki a kormányra vár, tenne már valamit, főként támogatná meg a kivitelt.

A Magyar Agrárkamara szintén azon az állásponton van, hogy szükséges az export dotálása. Erre az évre a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött megállapodás 1,315 milliárd forint közvetlen exporttámogatás kifizetését teszi lehetővé a búza esetében.

Ez az összeg - jelentette ki tegnapi tájékoztatóján Bódis Tamás, a MAK alelnöke - 700 ezer tonna búza kiviteléhez lenne elegendő úgy, hogy október 15-ig 1500 forintot, majd december 15-ig 1400 forintot adna a kormány tonnánként. A kamara szerint csak azok a kereskedők igényelhetnének támogatást, akik a malmi III. minőségű búzáért minimum 25 ezer forintot fizetnek, illetve azok a termelők, akik a falugazdászok által igazoltan csak saját termelésű búzát exportálnak.

Ezt a javaslatcsomagot június 26-án juttatta el a kamara az agrártárcának, amelyben javasolják, hogy Vonza András miniszter július 11-ig hirdesse meg a támogatási rendeletet.

További 400 ezer tonna búza az EU-ban ma is jó áron - 30 ezer forint tonnánként - eladható, mert ez a kontingens vámmentesen vihető a tizenötök piacára.

Ezzel a két módszerrel a hazai 1,6-2 millió tonna közötti várható felesleg 60-70 százaléka kezelhető, amely stabilizálná az árakat a gabonapiacon. Ehhez azonban az is kell, hogy az FVM függessze fel az idei 17 ezer forintos irreálisan alacsony garantált árat, mert az nem a stabilitást, hanem a piaci árak letörését szolgálja - szögezte le Mészáros Gyula, a MAK főtitkára.

A tárca néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy szeptemberig nem kíván exporttámogatással foglalkozni, mivel a világpiaci árak akkorra körvonalazódnak.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről