A Pénzügyminisztérium 9 százalék feletti éves inflációt vár

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium szerint idén az éves infláció 9 százalék fölötti lesz, míg decemberben a jegybank előrejelzésével megegyezően 7,5-7,7 százalékos inflációt vár éves szinten. A szaktárca gyorsjelentése szerint a gazdasági növekedés idén mintegy 4,5 százalékos lesz. Az idei év első hét hónapjában az államháztartás hiánya 151 milliárd forintra nőtt, ami az előirányzat 30,7 százaléka.
Vágólapra másolva!

Az éves infláció 9 százalék felett várható - áll a Pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett gyorsjelentésében. A júliusi inflációs adat a tavaly óta tartó trend megfordulását jelzi, ám a növekedési ütem még így is magas.

Az infláció további mérséklődésében a forint sávszélesítése és az importált infláció csökkenése játszik kiemelkedő szerepet. A kedvező folyamatok mellett kedvezőtlen, hogy a vártnál tartósabbnak ítélhető az agrártermékek áremelkedése, és fennmaradt az energiaárak körüli bizonytalanság.

A Pénzügyminisztérium év végére, azaz idén decemberben az MNB előrejelzésével összhangban 7,5-7,7 százalékos inflációt vár éves szinten.

A nemzetközi konjunktúra megtorpanásának következtében egyre több területen érezhetőek a hazai teljesítménynövekedés lassulására utaló jelek. A gazdasági növekedés ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban számottevő, éves szinten mintegy 4,5 százalék lesz - fogalmaz a szaktárca gyorsjelentése. A PM előrejelzése szerint a nettó export változása a GDP növekedési ütemét mintegy fél százalékkal csökkenti.

A pénzügyi tárca szerint a foglalkoztatás eredetileg tervezettnél alacsonyabb bővülése és a lassabb dezinfláció miatt a lakossági fogyasztás volumene várhatóan 4-4,5 százalékkal bővül, és a korábban vártnál kissé alacsonyabb, 7-8 százalékos beruházás-növekedés várható.

Az államháztartás hiánya jelentősen elmarad az időarányostól. Az idei első hét hónap alatt a deficit 151,3 milliárd forintra nőtt, ami az előirányzat 30,7 százaléka.

A központi költségvetésben az első hét hónapban 102,7 milliárd forint hiány keletkezett, a tervezettnek 21,4 százaléka. Az elsődleges többlet másfélszerese az egész éves előirányzatnak, azonban lassuló növekedést mutat. Ezt egyrészt a július havi egyszeri kiadás, az MFB Rt. részére juttatott 35,2 milliárd forint, másrészt az ÁFA-visszautalások magas aránya okozta.

A költségvetés összes adó- és adó jellegű bevételei reálértéken minimálisan 0,23 százalékkal emelkedtek 2000 első hét hónapjához képest, de a vám- és importbefizetések, az ÁFA- és az SZJA-bevételek meghaladják az időarányos előirányzatot.

A társadalombiztosítás egyenlege ez év júliusában 6,3 milliárd forint többlettel zárt, így hét hónap alatt összességében 64,5 milliárd forint hiány keletkezett. Ez több mint hatszorosa az egész évre előirányzott 10,1 milliárd forint deficitnek.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium