Vágólapra másolva!
Már most elfogyott a gazdasági tárca energiatakarékossági pályázataira szánt kétmilliárd forint 95 százaléka. Ezért ahhoz, hogy a takarékossági projekt az év hátralévő hónapjaiban is folytatódhasson, újabb egymilliárd forintra lenne szükség. A pótlólagos források biztosításáról várhatóan a napokban dönt a szaktárca vezetése. A pályázatok a szakértők szerint azért voltak a vártnál is sikeresebbek, mert az igénylők vissza nem térítendő támogatás formájában kaptak pénzügyi segítséget.
Vágólapra másolva!

Már most elfogyott a Gazdasági Minisztérium (GM) év elején kiírt energiatakarékossági pályázataira elkülönített kétmilliárd forintos keret 95 százaléka. A központi forrásokból a lakásuk hőszigetelésén javító tulajdonosok, a távhőszolgáltatók, illetve -felhasználók, valamint az energiarendszereiket felülvizsgáló vállalkozók és önkormányzati intézmények igényelhettek támogatást. A GM-hez eddig több mint 1600 pályázat érkezett be - tudta meg a Népszava Szerdahelyi Györgytől, a Gazdasági Minisztérium szaktanácsadójától.

A szakember elmondta: ahhoz, hogy a takarékossági program az év hátralévő hónapjaiban is folytatódhasson, újabb egymilliárd forintra lenne szükség, a többletforrások biztosításáról várhatóan a napokban dönt a tárca vezetése.

A minisztérium külön keretet hozott létre az egyes támogatási típusokra. Az összeghatárokat azonban rugalmasan kezelte, a kevésbé kihasznált támogatási formákra szánt összegből átcsoportosította a forrásokat azokra a tenderekre, ahol túljelentkezés volt.

A hagyományos építésű lakások energiatakarékosabbá tételének a segítéséhez mintegy 500 millió forintot biztosított a szaktárca. (A panellakások energetikai korszerűsítéséhez hárommilliárd forinttal feltöltött külön alapot hozott létre idén a kormányzat.) Vissza nem térítendő kölcsönt igényelhettek azok a távhőfogyasztók, akik fel kívánták újítani a lakáson belül lévő fűtőegységeiket vagy modernizálták a mérőberendezéseket. A távfűtött háztartások energiamegtakarításainak a növelésre idén 300 millió forint költött a tárca. Ugyancsak vissza nem fizetendő hitelhez juthattak a hálózataikat korszerűsítő távhőszolgáltatók is, a távfűtő társaságok rendelkezésére ugyancsak 300 millió forintos keret áll az idén. Erre a pályázatra azonban túljelentkezés alakult ki. Ezért a tárca megpróbál "pótlólagos" forrásokat biztosítani az igénylőknek, ha ez nem sikerül, a minisztérium hatékonysági rangsort állít fel s e lista szerint dönt a támogatások odaítéléséről.

Az önkormányzatok pénzügyi segítséget kaphattak az energetikai hálózataik hiányosságokat feltáró vizsgálatok, felmérések elvégzéséhez, illetve rendszereik korszerűsítéséhez. A polgármesteri hivatalok erre a célra összesen 300 millió forint támogatást vehettek igénybe. Ám külön program keretében pénzügyi segítséget kérhettek a közvilágítási hálózataik fejlesztéséhez is, ehhez összesen 150 millió forintot biztosított a szaktárca. Mintegy 350 millió forinttal segítette a megújuló energiaforrások alkalmazásának az elterjesztését is.

A pályázatokat - a paneltámogatásokat kivéve - a tavaly elindított tízéves energiatakarékossági program részeként hirdette meg a GM. Az új, 2010-ig tartó projektet a szaktárca azért indította el, hogy csökkenjen a háztartások és a közületi felhasználók fűtőanyag-fogyasztása s ennek eredményeként az elkövetkezendő években ne növekedjen gazdaság fejlődésével azonos mértékben Magyarország energiafelhasználása.

A szakminisztérium eredetileg évi ötmilliárd forintot kívánt fordítani a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból a tízéves projekt megvalósítására. A támogatási keret azonban tavaly - a források átcsoportosítása miatt - alig egymilliárd forintra csökkent. Idén a tavalyi kétszeresét különítette el a tárca a takarékosság támogatására, jövőre pedig várhatóan két és fél milliárd forint jut majd a megtakarítások ösztönzésére.

Ha megvalósulna a tárca eredeti koncepciója - vagyis a kormányzat évi ötmilliárd forintot költene a megtakarítások támogatására -, hazánk évente hozzávetőleg 70 milliárd forint értékű energiával kevesebbet használna fel. Azaz, az ország jelenlegi energiafogyasztásának 7,5 százalékát takaríthatná meg. A tárca számításai szerint azonban már 3-5 év alatt - mindössze 15-25 milliárd forint központi forrás felhasználásával - mintegy 200 milliárd forint értékű energiát spórolhatna meg a országunk. Vagyis az évtized végéig 2,5 millió tonna olaj fűtőértékének megfelelő mennyiségű tüzelőanyaggal kevesebbet használnánk fel.

(Népszava)