Lejár a CE Oil ajánlata a BorsodChem részvényekre

Vágólapra másolva!
Az osztrák CE Oil and Gas AG BorsodChem részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatának határideje vasárnap járt le, az eredményről BorsodChem szerdán ad tájékoztatást. A bécsi székhelyű cég a BorsodChem részvényeire 5.300 forintos részvényenkénti áron tett ajánlata 2001. július 1-től volt érvényben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tőkepiac pénteki számában a kazincbarcikai társaság közzétette, hogy csütörtökön a tulajdonában lévő 19.746 névre szóló BorsodChem törzsrészvényt vételre ajánlotta fel a CE Oil and Gasnak.

Az 5.300 forintos vételi ár a törvényi minimumárnál 2,9 százalékkal magasabb. Az értékpapírtörvény szerint az ajánlati ár nem lehet kevesebb, mint az ajánlat keltének napját megelőző 90 nap súlyozott tőzsdei átlagára.

A CE Oil jelenleg a BorsodChem részvényeinek 16,06 százalékát birtokolja, és az ajánlat szerint legalább 50 százalék plusz egy szavazatnyi részvény megszerzése esetén vállal kötelezettséget a felajánlott részvények megvásárlására. Ezen kívül több feltétel együttes teljesülése szükséges ahhoz, hogy a felvásárlás megvalósuljon. Ezek egyike, hogy a cégbíróság bejegyezze a 2001. április 27-i közgyűlésen elfogadott alapszabály-módosítást.

A közgyűlés törölte a BorsodChem alapszabályából azt, hogy egy-egy részvényes maximum 25 százalékos szavazati joggal rendelkezhet, függetlenül attól, hogy a társaság részvényeinek hány százalékát birtokolja. Ha ezen közgyűlési határozat ellen bírósági eljárás indul, úgy szintén meghiúsulhat a felvásárlás.

A CE Oil and Gas Beteiligung AG 2000 októberében alakult. Alaptőkéje 70 ezer euró, a forrásait is tartalmazó saját tőkéje a 2001. március 31-i auditált mérleg alapján 155,4 millió euró. A CE Oil a gáz- és olajipari szektorban működő pénzügyi befektető, amely elsősorban Közép-Kelet-Európában tevékenykedik.

(MTI)