Sepsey ötvenoldalas panasza a rendőrségnek

Vágólapra másolva!
A Kehi elnöke szerint az ÁPV Rt. megszegte a törvényi előírásokat, amikor olyan társasággal kötött vagyonkezelői szerződést, amelynek tagjai a Dunaferr Rt. menedzsmentjének tagjai is voltak - ez derül ki Sepsey Tamás rendőrségnek írt panaszából. Várhatóan az ÁPV Rt. és a Dunaferr jelenlegi és korábbi vezetőit is meghallgatja majd az a parlamenti bizottság, amelynek megalakítását a Fidesz-frakció az Országgyűlés múlt heti rendkívüli ülését követően javasolta a gazdasági bizottság albizottságaként.
Vágólapra másolva!

Ötvenoldalas panaszt küldött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke a rendőrségnek azt kifogásolva, hogy a hatóság megszüntette a hivatal feljelentése alapján indult eljárást a Dunaferr Rt. vagyonkezelői szerződéseinek ügyében. Sepsey Tamás a távirati irodának elmondta: véleménye szerint a nyomozóhatóság nem foglalkozott azokkal a kérdésekkel, amelyek a feljelentésben szerepeltek. Lapértesülés szerint egyébként a szigorú kritériumokat tartalmazó vagyonkezelői szerződésre kiírt pályázaton senki sem jelentkezett az Acél XXI. Kft.-n kívül. A kft. működése idején az állami cégcsoport vagyona tavaly 8 milliárddal nőtt. (A Dunaferrnél - a februárban végrehajtott vezetőcserét követően - 3 milliárdos veszteséget tervez az új menedzsment.)

Latorcai János, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerdaii sajtótájékoztatóján a Bogár László, a MeH államtitkára által a Dunaferr-ügyről készített összefoglaló alapján szükségesnek nevezte az albizottság létrehozását. Véleménye szerint a testületnek egyebek mellett vizsgálnia kell a Dunaferr vagyonkezelői szervezet tulajdonba adásának körülményeit, és a szerződés tartalmát. Latorcai János feltételezi, hogy a vagyonkezelésbe adás során ingyenes vagyonjuttatás történt.

Úgy vélekedett, hogy az albizottságnak vizsgálnia kell a dolomitszállítások ügyét is. Ennek kapcsán jelezte, hogy 1999-ig az rt.-nek kizárólag a Mészkő és Dolomit Kft. szállította a szükséges nyersanyagokat. 1999-től pedig 10 százalékkal olcsóbban a Dolomit Kőbányászati Kft. is szállított dolomitot az rt.-nek.

Arról Latorcai nem beszélt, hogy az Orbán-bánya "olcsó" dolomitját éppen annyival szállította olcsóbban a Dunaferr leányvállalata, mint amennyi a két cég közötti árkülönbség volt, vagyis a Gántról szállított dolomit így semmivel sem került kevesebbe a Dunaferrnek.

(Magyar Hírlap)