Hetedszerre is kamatot csökkentett az amerikai jegybank

Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően kedden az idén hetedszerre is kamatot csökkentett az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve: a kamatdöntésekért felelős nyíltpiaci bizottság 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó egynapos kamatlábat.
Vágólapra másolva!

A mostani volt a hetedik kamatvágás az idén az Egyesült Államokban, amellyel a kamatszint az 1994-es mértékre süllyedt. Az újabb kamatcsökkentésre amiatt került sor, mivel továbbra sem sikerül megállítani az amerikai gazdaság gyengélkedését. Az amerikai kereskedelmi minisztérium előzetes adatai szerint az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben éves szinten 0,7 százalékkal zsugorodott.

A nyíltpiaci bizottság a vállalati szektor gyengélkedésével indokolta a csökkentést, és ismét jelezte, hogy kész további csökkentésre. Elemzők szerint az amerikai gazdaság legnagyobb problémája, hogy csökkentek a tőkeberuházások, ami arra késztette a gyártókat, hogy a termelés visszafogásával csökkentsék készleteiket. A legnagyobb problémákkal a távközlési, valamint a számítógép- és szoftvergyártó vállalatok kénytelenek szembenézni. A vállalatok már a harmadik egymást követő negyedévben költenek egyre kevesebben berendezésekre és szoftverekre, amire 1982-83 óta nem volt példa.

Bár a piac kamatcsökkentésre számított, a döntés után mégis visszaestek a vezető indexek: a Dow Jones Industrial Average 1,4, a Nasdaq Composite 2,6 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot, amit a befektetők pesszimizmusával magyaráztak.

(Üzleti Negyed)